Prinsessan Désirée tillsammans med maken Niclas Silfverschiöld i samband med kungens 60-årsdag. Foto: Christian ÖrnbergPrinsessan Désirée tillsammans med maken Niclas Silfverschiöld i samband med kungens 60-årsdag. Foto: Christian Örnberg
Prinsessan Désirée tillsammans med maken Niclas Silfverschiöld i samband med kungens 60-årsdag. Foto: Christian Örnberg
Niclas Silfverschiöld och makan prinsessan Désirée (i mitten) vid kronprinsessan Victorias bröllop. Foto: Jan DüsingNiclas Silfverschiöld och makan prinsessan Désirée (i mitten) vid kronprinsessan Victorias bröllop. Foto: Jan Düsing
Niclas Silfverschiöld och makan prinsessan Désirée (i mitten) vid kronprinsessan Victorias bröllop. Foto: Jan Düsing
Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet ska alla närvara då Niclas Silfverschiöld begravs. Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBLKungaparet, kronprinsessparet och prinsparet ska alla närvara då Niclas Silfverschiöld begravs. Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet ska alla närvara då Niclas Silfverschiöld begravs. Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Kungafamiljen lämnar festen för begravning

Publicerad

Kungafamiljen stöttar varandra i sorgen.

På torsdag tar de farväl av Hagasessan Désirées make, Niclas Silfverschiöld.

När han begravs i Erska kyrka kommer kungafamiljen nästan direkt från en födelsedagsfest för kungaparet i Norge.

Från glädje – till sorg.

I nästa vecka, på tisdag och onsdag, är i princip hela kungafamiljen i Oslo i Norge för att fira det norska kungaparets 80-årsdagar. Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia deltar allihopa.

Nästan direkt efter födelsedagsfesten reser hela sällskapet till Sollebrunn i Västergötland för att närvara vid begravningen av prinsessan Désirées make, friherre Niclas Silfverschiöld, på torsdagen.

"Kungaparet, kronprinsessparet samt prinsparet närvarar vid begravningen av Niclas Silfverschiöld", skriver Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, i ett mejl.

Utöver detta väntas också flera av Hagasessorna – Christina, Margaretha och Birgitta – att delta för att stötta sin syster Désirée i sorgen och saknaden efter sin make.

Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet ska alla närvara då Niclas Silfverschiöld begravs.Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Niclas Silfverschiöld begravs i Erska kyrka

Niclas Silfverschiöld avled tisdag 11 april efter en tids sjukdom, 82 år gammal. Begravningen sker en månad senare, på torsdag den 11 maj, i Erska kyrka.

I en dödsannons som familjen fört in i Svenska Dagbladet uppmanas de sörjande att tänka på Cancerfonden och lämna ett bidrag dit.

Från början var familjens tanke att arrangera begravningsgudstjänsten i den familjekyrka som hör till Kobergs slott – där familjen bodde. Man insåg dock snabbt, erfar Expressen, att den var för liten för att rymma alla de gäster som vill komma och ta farväl.

Kungen: "Stor sorg"

På den tänkbara gästlistan står – förutom kungafamiljen och Hagasessorna – flera av grannarna i trakterna runt Kobergs slott. Även personal som arbetat på Slottet förväntas komma och ta farväl av Niclas Silfverschiöld. Koberg är ett fideikommiss som funnits i släkten Silfverschiöld länge. Tidigare var kung Carl Gustaf ofta på besök ute på Slottet för att jaga.

När Niclas Silfverschiöld avled gick kungen ut och beklagade bortgången i ett uttalande på hovets hemsida:

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att friherre Niclas Silfverschiöld, prinsessan Désirées make, har gått ur tiden. Våra tankar går till prinsessan Désirée med familj, sa han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.