Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljen lämnar festen för begravning

Prinsessan Désirée tillsammans med maken Niclas Silfverschiöld i samband med kungens 60-årsdag.Foto: Christian Örnberg
Niclas Silfverschiöld och makan prinsessan Désirée (i mitten) vid kronprinsessan Victorias bröllop.Foto: Jan Düsing
Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet ska alla närvara då Niclas Silfverschiöld begravs.Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Kungafamiljen stöttar varandra i sorgen.

På torsdag tar de farväl av Hagasessan Désirées make, Niclas Silfverschiöld.

När han begravs i Erska kyrka kommer kungafamiljen nästan direkt från en födelsedagsfest för kungaparet i Norge.

Från glädje – till sorg.

I nästa vecka, på tisdag och onsdag, är i princip hela kungafamiljen i Oslo i Norge för att fira det norska kungaparets 80-årsdagar. Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia deltar allihopa.

Nästan direkt efter födelsedagsfesten reser hela sällskapet till Sollebrunn i Västergötland för att närvara vid begravningen av prinsessan Désirées make, friherre Niclas Silfverschiöld, på torsdagen.

"Kungaparet, kronprinsessparet samt prinsparet närvarar vid begravningen av Niclas Silfverschiöld", skriver Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, i ett mejl.

Utöver detta väntas också flera av Hagasessorna – Christina, Margaretha och Birgitta – att delta för att stötta sin syster Désirée i sorgen och saknaden efter sin make.

Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet ska alla närvara då Niclas Silfverschiöld begravs.Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Niclas Silfverschiöld begravs i Erska kyrka

Niclas Silfverschiöld avled tisdag 11 april efter en tids sjukdom, 82 år gammal. Begravningen sker en månad senare, på torsdag den 11 maj, i Erska kyrka.

I en dödsannons som familjen fört in i Svenska Dagbladet uppmanas de sörjande att tänka på Cancerfonden och lämna ett bidrag dit.

Från början var familjens tanke att arrangera begravningsgudstjänsten i den familjekyrka som hör till Kobergs slott – där familjen bodde. Man insåg dock snabbt, erfar Expressen, att den var för liten för att rymma alla de gäster som vill komma och ta farväl.

Kungen: "Stor sorg"

På den tänkbara gästlistan står – förutom kungafamiljen och Hagasessorna – flera av grannarna i trakterna runt Kobergs slott. Även personal som arbetat på Slottet förväntas komma och ta farväl av Niclas Silfverschiöld. Koberg är ett fideikommiss som funnits i släkten Silfverschiöld länge. Tidigare var kung Carl Gustaf ofta på besök ute på Slottet för att jaga.

När Niclas Silfverschiöld avled gick kungen ut och beklagade bortgången i ett uttalande på hovets hemsida:

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att friherre Niclas Silfverschiöld, prinsessan Désirées make, har gått ur tiden. Våra tankar går till prinsessan Désirée med familj, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.