KU vill begränsa anslaget till den växande kungafamiljen

Kungahuset växer i full fart – och nu vill KU se över vilka som ska representera Sverige nationellt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / KUNGAHUSET.SE
KU vill också se över flaggdagarna, till att endast gälla på statschefens och tronföljarens födelsedag och namnsdag. Det skulle i sin tur innebära att prins Daniel går bet – som i dag får en hissad flagga när han fyller år.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungahuset växer i full fart.

Nu vill KU se över vilka som ska representera Sverige nationellt – och därtill minska anslaget.

Det skriver ledamöter för sex riksdagspartier på SvD debatt. 

Konstitutionsutskottet, KU, tycker att en svensk monarki, som står utan politisk makt men fungerar som en nationell symbol, är viktigt.

Samtidigt ser man flera fallgropar där förtroendet för kungahuset riskerar att undergrävas, det skriver representanter i konstitutionsutskottet från S, MP, C, L, M och KD i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Vill se över med utredning

Detta är något man nu vill se över med en utredning som både ska analysera de åtaganden som kungahuset har på sitt bord, men även genom att titta på de allmänna flaggdagarna samt det offentliga belöningssystemet som bland annat innefattar ordnar och medaljer.

"I en tid när förtroendet för vårt samhälle utmanas av populistiska krafter och utländska intressen är det angeläget att vi vårdar vår samhällsgemenskap", skriver man. 

Dels ser KU att de officiella uppdrag som kungahuset förväntas genomföra begränsas till en viss skara av medlemmar.

Anledningen: Det svenska kungahuset växer i full fart.

"Om alla dessa personer ska agera som officiella företrädare för Sverige handlar det alltså om en relativt stor grupp personer som skulle bedriva verksamhet som finansieras av riksdagens anslag till hovet", skriver ledamöterna och menar samtidigt att det i slutändan är en förtroendefråga.

Från hovets sida menar man att det är bra att ramarna för statsskicket och monarkin ses över.

– Ju tydligare ramarna kring statsskicket och monarkin är, desto bättre. Det här är ett initiativ som syftar till att stärka sammanhållningen i vårt samhälle, som redan ligger i linje med hur vi arbetar på hovet. I mittenledet har vi statschefen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle, övriga medlemmar i kungafamiljen finns där för att stödja statschefen och hans arbete, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

Konstitutionsutskottet, KU, tycker att en svensk monarki, som står utan politisk makt men fungerar som en nationell symbol, är viktigt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prins Daniel kan gå bet om flaggdag

Dels ser KU också att flaggdagarna endast gäller på statschefens och tronföljarens födelsedag och namnsdag. Det skulle i sin tur innebära att exempelvis prins Daniel går bet – och inte kan få en hissad flagga när han fyller år.

Man vill däremot att utredningen ändå ska överväga om en eller flera nya flaggdagar bör införas.

Margareta Thorgren menar att svenska flaggan är en viktig symbol för Sverige, och påtalar att även denna fråga hänger ihop med frågan om tydligare ramar kring vilka som representerar kungahuset nationellt.

KU vill också se över flaggdagarna, till att endast gälla på statschefens och tronföljarens födelsedag och namnsdag. Det skulle i sin tur innebära att exempelvis prins Daniel går miste om en chans till hissad flagga vid födelsedagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är statschefen som hela monarkin och statsskicket utgår ifrån. Ju tydligare man renodlar de här frågarna så blir det tydligare för hela vårt samhälle och det är inget som är negativt, säger hon och fortsätter:

– KU skriver även att de vill göra denna utredning i samråd med Hovet, vilket vi välkomnar.

Vill också utreda offentliga belöningssystem

Slutligen vill KU se över det offentliga belöningssystem, som senast reformerades på 70-talet, vilket man menar "särbehandlar sina egna".

"Det framstår nu som märkligt att vissa av Sveriges officiella utmärkelser kan ges till utlänningar men inte till svenska medborgare. En utländsk soldat, som räddat en svensk soldat vid en internationell fredsbevarande insats, kan få en svensk orden, men en svensk soldat som gjort detsamma kan enbart få en medalj av Försvarsmakten", skriver ledamöterna.

Det är ordensväsendet, regeringens belöningsmedaljer, utmärkelsen för nit och redlighet i rikets tjänst, utmärkelsen Professors namn, Utrikesdepartementets medalj och slutligen Polismyndigheten och Försvarsmaktens medaljer som berörs av utredningen.

De skrev under debattartikeln i SvD

Andreas Norlén (M): Ordförande i riksdagens konstitutionsutskott 

Björn von Sydow (S): Vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott 

Agneta Börjesson (MP): Ledamot i riksdagens konstitutionsutskott 

Per-Ingvar Johnsson (C): Ledamot i riksdagens konstitutionsutskott 

Tina Acketoft (L): Ledamot i riksdagens konstitutionsutskott 

Tuve Skånberg (KD): Ledamot i riksdagens konstitutionsutskott

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.