Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessans oro för barns hälsa: ”Inte nöjd”

Kronprinsessan Victoria på Pep Forum på Karolinska institutet i Stockholm: ”Jag vet att jag inte är nöjd”.
Kronprinsessan Victoria höll ett tal om barns hälsa. Med Generation Pep vill kronprinsessparet inspirera och stötta för en bättre hälsa för barn.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA / SWEDISH PRESS AGENCY
Kronprinsessparet på plats under fredagen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA / SWEDISH PRESS AGENCY

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är oroliga – för svenska barns hälsa. 

I ett tal på fredagen delade vår blivande drottning med sig om parets tankar på ämnet. 

– Jag vet att jag inte är nöjd. Jag vet också att prins Daniel inte är nöjd, sa hon. 

På fredagen anordnades det årliga arrangemanget Pep Forum på Karolinska institutet i Stockholm. Temat för i år är ledarskap för alla barns hälsa. 

Bakom inspirationsdagen står stiftelsen Generation Pep, som kronprinsessparet är initiativtagare till. Victoria och Daniel var därför självklara gäster på fredagens evenemang. 

Stiftelsen utkom i mars i år med hälsostudien Pep-rapporten 2019, som bland annat visar att mer än var femte 7 till 9-åring sitter tre timmar eller mer framför en skärm varje dag, utanför lektionstid. Rapporten visar också att bara fyra av tio barn äter grönsaker varje dag. 

Brist på fysisk aktivitet tillsammans med ohälsosamma matvanor ökar risken för en rad sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom – men kan även påverka psykiskt och leda till depression och sömnstörning. 

Kronprinsessparet är initiativtagare till stiftelsen Generation Pep.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA / SWEDISH PRESS AGENCY

”Oro och frustration”

Det var med bakgrund av detta som kronprinsessan ställde sig i talarstolen på fredagen och inför forumets deltagare konstaterade läget som rapporten visat: Barn rör sig mindre och hälsan blir allt mer ojämlik. 

– Jag tror inte heller att någon här inne är nöjd med att se hur det ser ut i dag. Jag vet att jag inte är nöjd. Jag vet också att prins Daniel inte är nöjd. Jag tror att ni känner samma oro och frustration som vi gör. Och också samma övertygelse om att det faktiskt går att vända utvecklingen rätt. I alla fall om man vågar tänka lite nytt, sa Victoria i sitt tal. 

Kronprinsessan förklarade att hon och prins Daniel startade Generation Pep för att de ville skapa en plattform där olika delar av samhället kan mötas, men även stötta och inspirera till en bättre hälsa för barn och unga. 

– Generations Peps vision är att är ett aktivt och hälsosamt liv för alla barn och unga i Sverige. Vi är inte där än, men när jag ser mig om i den här salen och jag ser all den kunskap och förändringskraft som ni faktiskt representerar. Ja, då ser jag det som ett kvitto på att vi faktiskt är på rätt väg, sa Victoria i talet. 

Kronprinsessan Victoria tillsammans med stiftelsens verksamhetschef, Carolina Klüft.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA / SWEDISH PRESS AGENCY

Klüft verksamhetschef 

Det var för drygt tre år sedan tog kronprinsessparet startade Generation Pep. I januari i år meddelades att Carolina Klüft, som även tidigare jobbat med stiftelsen, var ny verksamhetschef. Den före detta friidrottaren, som för närvarande är föräldraledig men närvarade på fredagen, har tidigare berättat för Expressen om hur det är att arbeta med Victoria och Daniel. 

– Prins Daniel och jag jobbar en del tillsammans. Kronprinsessan har ju en mängd andra uppdrag så det blir inte lika mycket. De är oerhört engagerade vilket är inspirerande. Prins Daniel träffar jag ganska ofta. Han är en väldigt klok och rolig person att jobba ihop med, sa hon då.  

Se hela Victorias tal vid Pep Forum på Karolinska institutet:

Kronprinsessan Victoria: ”Jag vet att jag inte är nöjd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.