Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessans larm vid besöket: ”Läget är akut”

Victoria.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

AMMAN. Kronprinsessan är i Jordanien i egenskap av ambassadör för FN:s globala mål. 

Victoria har länge varit särskilt engagerad i vattenfrågor och har nu på nära håll bevittnat det sinande Döda havet.

– Läget är akut, säger hon.

Schemat har varit fullspäckat för kronprinsessans Victoria och prins Daniel som befinner sig i Jordanien tillsammans med statsrådet Lena Hallengren. 

Kronprinsessan har fått möta representanter för FN:s hjälporganisationer och gjort flera platsbesök för att lära sig mer om landets utmaningar.

– Det har varit ett intensivt program men väldigt roligt. Jag har fått uppleva mycket, säger Victoria.

Engagerad i vattenfrågor

Hon är ambassadör för FN:s globala mål och har haft ett särskilt engagemang för vattenfrågor. På plats har hon träffat en organisation som jobbar med just detta, där palestinier, israeler och jordanier samarbetar.

– Vattenbristen är en av de största frågorna i regionen och läget är akut, de har egentligen inget vatten. Det här samarbetet är jätteviktigt, de kan inte lösa uppgiften själva eftersom de är beroende av samma vattentäkt.

– I Döda havet sjunker vattennivån en meter per år, det är enormt. Det är en utmaning och den kommer inte att lösas om vi inte samarbetar, säger kronprinsessan.

Starkt möte på skola

Det är inte första gången kronprinsessan Victoria besöker Jordanien, men omsändigheterna i regionen har förändrats sedan besöket 2011. Det pågår infekterade krig i regionen, fredsprocessen mellan palestinier och israeler är död och miljoner flyktingar lever i ovisshet.

I Jordanien lever 2,2 miljoner palestinier på flykt och Victoria har under vistelsen besökt en skola i ett palestinskt flyktingläger.

– Det var extremt starkt att få komma till skolan i går. Utbildning är bland det viktigaste vi kan göra, att oavsett plats möjliggöra att barn får de bästa förutsättningarna att kanske kunna påverka sitt liv. Särskilt när man befinner sig i en sådan extrem situation i ett läger, att man kan få en känsla att man utvecklas och lär sig och att man har en framtidstro, säger hon.

”Vi måste försöka förstå”

Nu stundar Libanon och det är första gången kronprinsessan besöker landet. Där ska hon bland annat möta Libanons president och premiärminister.

Kronprinsessan ser fram emot besöket.

– Det är en viktig resa för mig, för att få en ännu bättre förståelse av komplexiteten i regionen. Det är så komplicerat. Man bor i Sverige och försöker läsa på, men först när man är på plats och får prata med människor börjar man verkligen förstå. Jag är här för att lära mig men också för att visa Sveriges stöd och engagemang i de frågor som programmet berör.

Vad är det som intresserar dig med regionen?

– Jag är väldigt intresserad av andra platser i världen, kulturer, människor, länder. Jag älskar att resa, det är det mest effektiva och fantastiska sätt att lära sig på enligt mig. Att träffa människor och få personliga berättelser.  Komplexiteten i regionen är intressant. Oroande på många sätt men vi måste lära oss och försöka förstå, säger kronprinsessan Victoria.