Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessans högra hand slutar efter sex år

Karolin A. Johansson har varit kronprinsessan Victorias hovmarskalk i sex år. Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksmarskalk Fredrik Wersäll. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victorias högra hand Karolin A. Johansson slutar. 

Samtidigt utlyser hovet flera tjänster – något som inte hör till det vanliga, enligt hovexperten Barbro Hultman. 

Men det avfärdar riksmarskalk Fredrik Wersäll. 

– Det är rena tillfälligheter, säger han. 

Hovmarskalken är kronprinsessan Victorias högra hand och är den person som har det främsta ansvaret för kronprinsessparets officiella schema, både i Sverige och utanför landets gränser. 

Sedan 2012 innehar Karolin A. Johansson den titeln – men inte länge till. Enligt Expressens uppgifter kommer hon att sluta inom den närmaste tiden. 

När Karolin A. Johansson tillträdde sin tjänst kom hon från politikens värld där hon hade varit pressekreterare åt flera uppmärksammade tidigare ministrar, bland annat Beatrice Ask (M). Och enligt Expressens uppgifter har hon varit en mycket uppskattad medarbetare i hovstaterna.

Karolin A. Johansson på prinsessan Leonores dop 2014. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Flera tjänster inom hovet utlysta 

Kungahuset har den senaste tiden utlyst flera tjänster. Först söktes en bibliotekarie för några månader sedan, sedan två chaufförer och likaså trädgårdsmästare till både Kunglig Djurgårdens förvaltning, Gripsholms slott och Tullgarns slott. Samtidigt söker man – som man gör varje år, ska sägas – säsongspersonal för en mängd olika uppgifter på de olika slotten till sommaren. 

Barbro Hultman, författare, mångårig hovreporter och tidigare medarbetare vid hovet, säger att det länge funnits en kultur av att man jobbar många år på sin position – men att den tiden kanske nu är över när omsättningen av personalen ökat.

– Det finns en tradition av att man inte säger upp sig utan nästan arbetar så länge man får, men det finns något här nu som andas att det är nya tider.  

Hon reagerar på antalet tjänster som har blivit utlysta under det senaste året. 

–Jag har haft ungdomar som ringt till mig eftersom de vet att jag skrivit en bok om kungen, och undrar om man faktiskt kan jobba vid hovet, för de har inte sett att man har utlyst så här många tjänster tidigare. 

Expressens hovkrönikör Karin Lennmor tycker även hon att fler tjänster än vanligt utlysts det senaste året, och håller med om Hultmans analys av detta. 

– De unga generationerna tar inte ett jobb och jobbar 40 år på det som det varit tidigare, man byter jobb och är mycket rörligare på arbetsmarknaden. Det har skett ett generationsskifte bland hovets personal.

Kronprinsessan Victoria med sin hovmarskalk Karolin A. Johansson under en resa i Tokyo 2017. Foto: SVEN LINDWALL

Riksmarskalken: ”Tillfälligheter”

Riksmarskalk Fredrik Wersäll säger att det är tillfälligheter att så många valt att sluta vid hovet just nu. Han är själv relativt ny på sin post och tillträdde i höstas.

– Det är nog rena tillfälligheter. Det är helt olika typer av tjänster. Vissa typer av tjänster är såna att man har dem under en viss tid och tjänsten som hovmarskalk, det är en tjänst som personer har under en del av sitt yrkesliv och som är väldigt naturligt att det omsätts efter ett antal år, det är inga konstigheter alls. 

Varför tror du att flera slutar just nu? 

– Det har ju förklaringar utifrån individuella aspekter, men det finns ingen gemensam nämnare för detta. Det här är inget konstigt alls, det är en organisation med 270 medarbetare och det säger sig självt att det kommer en viss förnyelse bland tjänsterna. Det ser jag inte som något anmärkningsvärt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.