Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessans fina gest – skickar brev till vården

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Kronprinsessan Victoria jobbar, precis som många andra i landet just nu, hemifrån.
Foto: VICTOR ERICSSON / KUNGLIGA HOVSTATERNA
Kronprinsessan Victoria.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

”Jag vet att ett brev som detta inte förändrar något. Men jag vill ändå att ni ska veta, att vi är många som tänker på er och som känner enormt stor tacksamhet för det ni gör.”

Så skriver kronprinsessan Victoria i ett brev som skickats ut till sjukvården i alla regioner. 

– Det var väldigt välformulerat. Det var skrivet på rätt sätt vid rätt tillfälle, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala. 

Sjukvården sliter hårt i coronakrisens Sverige. Antalet intensivvårdsplatser har behövt ökas rejält när anstormningen av covid-19-patienter har sökt hjälp. 

I ett brev som skickats ut till sjukvårdsdirektörerna i alla regioner tackar kronprinsessan Victoria landets sjukvårdsanställda för deras insatser i coronakrisen. 

”Ni uträttar storverk varje dag, ofta under krävande omständigheter. I det mycket speciella läge som vi nu befinner oss i blir det särskilt tydligt hur avgörande era insatser är”, skriver hon bland annat i brevet. 

Kronprinsessan Victorias brev i sin helhet.
Foto: Privat

Mikael Köhler är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala och var den som mottog brevet för Uppsalas del. Han publicerade brevet på sjukhusets intranät för att alla medarbetare skulle kunna läsa det. 

LÄS MER: Hit kan du vända dig med frågor om corona

”Formuleringen var uppmuntrande” 

– Jag tror att det hade betydelse. Det landade nog väl, formuleringen var väldigt ödmjuk, tacksam och uppmuntrande, säger han. 

Kronprinsessan Victoria skriver vidare i brevet: 

”Du, dina medarbetare och alla andra som arbetar inom sjukvården har en mycket stor uppgift framför er. I denna ansträngda situation vill jag önska er all kraft. 

Jag vet att ett brev som detta inte förändrar något. Men jag vill ändå att ni ska veta, att vi är många som tänker på er och som känner enormt stor tacksamhet för det ni gör.” 

Hovets presschef Margareta Thorgren säger att det just nu är viktigt för kungafamiljen att visa att man stöttar de som har det svårt i krisen. 

– En viktig del för kungen och kronprinsessan är att stötta Sverige i den här situationen och krisen som vi befinner oss i. Bland annat genom att se och ge tacksamhet till olika samhällsfunktioner som har ett hårt och viktigt jobb just nu, säger hon.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Såhär firade kungafamiljen påsk – digitalt och på distans.

Kungahuset firar påsk digitalt och på distans på grund av coronaviruset.

Victoria och Daniel besökte fältsjukhuset i Älvsjö tidigare

Victoria och Daniel besökte fältsjukhuset i Älvsjö när den höll på att byggas upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.