Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kronprinsessan Victorias svenska möte i Japan

Kronprinsessan Victoria är i Japan för att närvara vid en svensk galakonsert. Foto: Twitter/Svenska ambassaden i Tokyo
Kronprinsessan Victoria. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victoria befinner sig i Japan för att delta i en hållbarhetskonferens.

På schemat står både möten och nöje – i form av en svensk galakonsert.

– Den råkar sammanfalla med det här besöket, säger Ulrika Näsholm, informatör vid hovet.

Det har gått drygt ett år sedan kronprinsessan Victoria senast besökte Japan, även då i Tokyo i sin roll som FN-ambassadör för de globala hållbarhetsmålen.

Nu är hon tillbaka, och under söndagen har kronprinsessan tagits emot av ambassadör Magnus Robach. 

”Ikväll träffade kronprinsessan Victoria vd:arna för elva skaldjursföretag”, skriver ambassadören på Twitter tillsammans med en bild där kronprinsessans står i mitten.

https://twitter.com/MagnusRobach/status/1036217745606467584

– På söndagen har det varit en mottagning på svenska ambassaden som ambassadören var värd för, och så börjar mötena på måndag, förklarar Ulrika Näsholm, informatör vid hovet.

”Djupt engagerad”

Kronprinsessan är i Tokyo för att delta i hållbarhetskonferensen ”Keystone dialogue”, nummer tre i ordningen.

– Det är ett uppföljningsmöte, det första mötet var på Maldiverna, det andra i Stockholm och nu är det alltså det tredje mötet. Tio av de största fiskeföretagen samlas där och diskuterar globalt samarbete kring hållbara hav. Många av de stora fiskeföretagen är baserade i Japan, säger Ulrika Näsholm och fortsätter:

– Kronprinsessan är en av ambassadörerna för FN:s globala hållbarhetsmål och fokuserar på de mål som rör hav och fiske. Hon är djupt engagerad i hållbarhetsfrågor.

https://twitter.com/EmbSweTokyo/status/1036196211982659586

Närvarar på svensk galakonsert

Expressen uppmärksammade under gårdagen att kronprinsessan besökte Japan första gången 2001, då hon som 24-åring gjorde sitt första officiella besök på egen hand i Tokyo. Sedan dess har hon besökt landet ett antal gånger.

– Jag tror att kronprinsessan uppskattar Japan. Sist hon var där var det en officiell resa, för ungefär ett år sedan, säger Ulrika Näsholm.

Under måndagen och tisdagen väntar fler hållbarhetsmöten. Men även lite nöje står på schemat. Kungliga Filharmonikerna uppträder nämligen på Suntory Hall i Tokyo på tisdagen.

– Besöket avslutas med att kronprinsessan närvarar vid en galakonsert som arrangeras av Stockholms filharmoniska orkester. Den råkar sammanfalla med det här besöket, säger Näsholm.