Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan Victoria gör överraskningsbesök i flyktingläger

Tioårige Baha med morfar Hatem. ”Vad ska jag säga till henne?” undrar Baha inför kronprinsessan Victorias besök.
Foto: Kassem Hamadé
”Under min tid var skolan ett tältläger”, säger Hatem Salama, 67, med tioårige barnbarnet Baha.
Foto: Kassem Hamadé
”Så länge vi inte återvänder till Palestina är det omvärldens skyldighet att bistå med ekonomisk hjälp”, säger Hatem Salama och får medhåll av sin dotter Ahlam.
Foto: Kassem Hamadé
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria reser vidare till Libanon efter besöket vid flyktinglägret nära Amman i Jordanien.
Foto: BOB EDME / AP/ TT

AMMAN. I dag börjar kronprinsessan Victoria och prins Daniel ett tvådagars besök i Jordanien, sedan reser de vidare till Libanon.

Kronprinsessparet besöker en region i blodigt kaos.

De ska bland annat besöka ett palestinskt flyktingläger – där ingen ännu vet att de kommer – och träffa representanter från FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, UNRWA.

– Vad ska jag säga till henne? Jag önskar att man hjälper UNRWA, säger den 10-årige palestinska pojken Baha. 

Tioårige Baha håller hårt i sin morfar Hatems hand när de korsar den hårt trafikerade vägen in mot ett av Jordaniens tio palestinska flyktingläger. Han har precis slutat skolan efter en lång dags undervisning och ska hem till sin mamma Ahlam.

Baha går i en av FN:s hjälporgan UNRWA:s skolor. Samma skola som hans mamma och hans morfar gick på.

Det är det här lägret som kronprinsessan Victoria ska besöka.

– Under min tid var skolan ett tältläger. Under min dotters tid byttes tälten mot baracker. Skolan i dag är byggnader, konstaterar Hatem Salama som är 67 år.

”Under min tid var skolan ett tältläger”, säger Hatem Salama, 67, med tioårige barnbarnet Baha.
Foto: Kassem Hamadé

Varken skolpersonal eller andra i lägret vet vem den ”hemliga” gästen är. De håller på att förbereda inför besöket för fullt. Det enda de vet är att gästen är en ”VIP-gäst”, informerar en av FN:s chefer på plats.

Det luktar skarpt av nymålade väggar på skolan. En grupp av de bästa eleverna är utvald och de ska få träffa kronprinsessan.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria sprider glädje i New York

USA drog in biståndet

Besöket har ett stort symboliskt värde särskilt nu när UNRWA går genom en tuff tid.

– Syftet med besöket är att stärka de goda relationerna mellan de två länderna, lyfta FN:s hållbarhetsmål inom Agenda 2030 – med fokus på jämställdhet och klimat – samt humanitära frågor, förklarar Ulrika Näsholm vid Hovet.

Sverige är sedan länge en av de fem största givarna av kärnstöd till FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA. Sedan 2015 uppgick biståndet till 300 miljoner kronor årligen.

Men, det är USA – innan president Donald Trump bestämde sig för att dra in allt ekonomiskt bistånd till UNRWA – som var den största givaren med cirka 360 miljoner dollar per år.

USA hann betala in cirka 60 miljoner dollar av sitt stöd innan biståndet drogs in. Andra givarländer täckte en del av underskottet men inte hela, säger en FN-chef på plats.

LÄS MER: Victorias kamp i  FN – för klimatet

Positiva reaktioner inför kronprinsessan Victorias besök

Kronprinsessans besök till en av UNRWA:s skolor och till det palestinska flyktinglägret utanför Amman får mycket positiva reaktioner i Jordanien. UNRWA är ansvarig för bland annat skolfrågan i palestinska flyktinglägren i Jordanien, Libanon, Syrien, Västbanken och i Gaza. Det finns cirka 5,3 miljoner registrerade palestinska flyktingar som är beroende av UNRWA:s hjälp. Just definitionen av frågan ”flykting” som USA:s president Donald Trump sätter sig mot.

Ska flyktingstatus gå i arv från generation till generation?

– Trump vill avveckla UNRWA för att sätta press på oss palestinier som inte vill ha USA som en fredsmäklare. Varför vägrar palestinier ha USA som fredsmäklare? USA har stoppat allt bistånd till oss och nu säger Trump att vi måste ta vårt ansvar, säger Hatem Salama.

”Så länge vi inte återvänder till Palestina är det omvärldens skyldighet att bistå med ekonomisk hjälp”, säger Hatem Salama och får medhåll av sin dotter Ahlam.
Foto: Kassem Hamadé

Sedan svarar han på sin egen fråga.

–  Visst, vi kan ta vårt ansvar för att ha egna skolor, egen sjukvård etcetera, men låt mig återvända till mitt hemland. Så länge vi inte återvänder till Palestina är det omvärldens skyldighet att bistå med ekonomisk hjälp, säger Hatem Salama och får medhåll av sin dotter Ahlam.

LÄS MER: Kronprinsessan besökte stjärnrestaurangen i USA

Hoppet om en bättre framtid finns kvar

Det är inte första gången kronprinsessan Victoria besöker Jordanien. Men, omständigheterna i regionen den här gången är långt från hur det var under 2011. Det pågår infekterade krig i regionen, fredsprocessen mellan palestinier och israeler är död och miljoner flyktingar lever i ovisshet.

Kronprinsessan Victoria har besökt Jordanien tidigare. Här i april 2001.
Foto: MAGNUS WENNMAN

Men, för 10-årige Baha och miljoner andra barn som är födda i flyktingläger lever hoppet kvar om en bättre framtid.

– Jag vill studera och bli elektronikingenjör, säger Baha.

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels program

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och statsrådet Lena Hallengren ska bland annat besöka Döda havet, Jesu dop plats, Jordan trail, Skandinaviska skogen samt ett palestinskt flyktingläger. Hon ska träffa Jenny Atout Ahlzén - grundare av Al Hussein Society och Jordan River Foundation. 

I Libanon ska kronprinsessan bland annat träffa landets president Michel Aoun och premiärminister Saad al-Hariri Hon ska besöka International Rescue Committé och träffa representanter från UNHCR, UNDP, Unicef samt UNRWA.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.