Kronprinsessan inleder årets pridefestival

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tidigare har Kronprinsessan talat på QX Gaygala.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Årets Stockholm Pride kommer att sändas digitalt och flera kändisar och aktivister kommer att tala under den digitala festivalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kronprinsessan Victoria inleder Pridefestivalen i Stockholm.

För första gången någonsin deltar någon ur kungafamiljen i den populära festivalen. 

– Det känns oerhört fint att Kronprinsessan vill inleda vår Digital Pride Parade, säger Vix Herjerud, ordförande för Stockholm Pride, i ett pressmeddelande.

Pridefestivalen i Stockholm lockar hundratusentals personer varje år. Men på grund av coronapandemin har festivalen i stället flyttat ut på nätet och kommer att arrangeras digitalt och sändas online mellan 31 juli och 2 augusti. Och inledningstalare är kronprinsessan Victoria, som blir den första ur kungafamiljen att delta i Pridefestivalen i Stockholm någonsin. 

– Det känns oerhört fint att Kronprinsessan vill inleda vår Digital Pride Parade och stå upp för HBTQ-personers rättigheter i en tid när vi tror att det behövs mer än någonsin. Vi är väldigt glada för det stödet som betyder mycket för oss i Sverige och för den signal det skickar till rörelsen internationellt” säger Vix Herjeryd. 

Hovet: Pride är viktigt

I ett sms till Expressen skriver hovets presschef Margareta Thorgren att kronprinsessan är glad över möjligheten att inleda årets pride. 

– Prideveckan är en viktig tid på året för många. I år måste firandet på grund av corona ske på ett annorlunda sätt och kronprinsessan har med glädje tackat ja till att inleda den digitala Prideparaden, skriver hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.