Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan hyllas efter besöket i Japan

Kronprinsessan förlängde sitt Japanbesök för att kunna lyssna till Kungliga Filharmonikernas tredje och sista konsert i Tokyo. Från vänster: konserthuschef Stefan Forsberg, ambassadör Magnus Robach, sångsolist Katija Dragojevic, kronprinsessan Victoria, prinsessan Ayako av Takamado, dirigent Sakari Oramo, sångsolist Camilla Tilling, sångsolist Henning von Schulmann, sångsolist Michael Weinius.
Foto: Magnus Robach / Twitter
Kronprinsessan Victoria verkar ha gjort succé i Japan.
Foto: Magnus Robach / Twitter

Kronprinsessan Victorias Japanbesök blev av allt döma en succé. 

Hon har varit i Tokyo i dagarna tre för att diskutera havs- och fiskefrågor – och enligt den svenska forskaren Henrik Österblom är kronprinsessan "helt fundamental för framgången". 

Victoria avslutade resan med att lyssna på en konsert med Kungliga Filharmonikerna. 

Närvaron orsakade "en explosion av glädje" hos de svenska musikerna. 

Kronprinsessan har i dagarna deltagit i det tredje ”Keystone dialogue”-mötet i Tokyo, där framtiden för väldens hav stod på agendan. Bland deltagarna märks bland annat representanter från världens största fiskeföretag och forskare. 

Victoria är en av ambassadörerna för FN:s globala hållbarhetsmål, med fokus just på hav och fiske. Och ska man tro de svenska forskarna som också varit på plats i den japanska huvudstaden har kronprinsessan gjort viktiga insatser. 

– Kronprinsessan har inlett mötet med många kloka ord, aktivt bidragit under hela dialogen och kontinuerligt stöttat hela processen genom att aktivt bidra till att motivera samtliga deltagare att ta stora steg framåt, säger Henrik Österblom, docent vid Stockholm Resilience Center i en skriftlig kommentar till Expressen.  

– Hon har gjort flera inspel som syftar till att få företagen att ta ett globalt ledarskap. Hon är helt fundamental för den framgång vi uppnått hittills, fortsätter han. 

Lite nöje stod på schemat för kronprinsessans del också. 


LÄS MER: Kronprinsessan Victorias svenska möte i Japan

”Det var oerhört uppskattat”

På tisdagen uppträdde nämligen Kungliga Filharmonikerna i Suntory Hall, vilket kronprinsessan inte ville missa. Konserthuschefen Stefan Forsberg berättar att Victoria förlängde sin Japanresan när hon hörde talas om konserten. 

– Det blev en explosion av glädje hos alla i Kungliga Filharmonikerna och mig själv när hon kom. Det gav en enormt stor extra strålglans. Vi har varit här för att uppmärksamma 150 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och Japan, det är ett jättestort jubileum som har pågått under hela 2018, säger Stefan Forsberg och fortsätter: 

– Att kronprinsessan kom till den här spelningen i en av världens finaste konsertsalar – det var naturligtvis oerhört uppskattat och gav extra flärd.

Victoria kände igen musiken

Han berättar vidare att konsertens första del innehöll musik från Nobelceremonier, vilket kronprinsessan uppmärksammade. 

– Hon tyckte det var jätteroligt och sa: ”Det här känner man igen, det här gör man ju entré till”, säger Stefan Forsberg.  

Vid konserten i Suntory Hall fick Victoria bland annat sällskap av den japanska prinsessan Ayako av Takamado och Sveriges ambassadör i Japan Magnus Robach. 

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria minglade med  kultureliten på Bergmansfestivalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.