Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kronprinsessan går i mål – tillsammans med Sofia

Prinsessan Sofia överraskade genom att följa med på kronprinsessans avslutande landskapsvandring. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Nu är kronprinsessan i mål! 

Under onsdagen genomför kronprinsessan Victoria sin 25:e och avslutande landskapsvandring. 

Med sig till Dalarna har hon prinsessan Sofia som passade på att hälsa på i sin hembygd. 

– Vi blev givetvis väldigt glada över att hon ville följa med kronprinsessan hit, säger Lotta Larson, kommunikationschef vid länsstyrelsen i Dalarna. 

I två års tid har kronprinsessan Victoria vandrat genom Sveriges landskap. Under onsdagen anlände hon tillsammans med prinsessan Sofia till Dalarna för att avsluta sin resa genom Sverige. 

– Vi ser fram emot att hälsa Kronprinsessan Victoria välkommen till Dalarna. Jag hoppas att många vill göra oss sällskap i den vackra fjällmiljön i Fulufjällets nationalpark, säger landshövding Ylva Thörn. 

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia på väg till Dalarna för att genomföra kronprinsessans avslutande landskapsvandring. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kronprinsessan gjorde ingen hemlighet av sin glädje inför besöket. Redan på plattformen vid Stockholm central, där de båda prinsessorna stod och väntade på tåget som tog dem till Dalarna, passade kronprinsessan på att göra en vinnargest. 

Vandrar upp för fjället

Men det är inte bara lugn och ro att vara på landskapsvandring. Då Expressen under onsdagseftermiddagen pratade med Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet, var kronprinsessan och prinsessan Sofia i full fart med att bestiga det natursköna Fulufjället. 

– Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofie håller precis på att anlända upp till Old Tjikko där vi kommer att stanna till för att titta på världens äldsta trädklon, säger Ulrika Näsholm. 

Prinsessan Sofia följde med kronprinsessan för att vandra i sina hemtrakter. Foto: PELLE T NILSSON/SPA / SPA/SWEDISH PRESS AGENCY

Old Tjikko är en gran som står längst uppe på Fulufjället och som med sina 9 550 år gamla rötter borde kunna imponera på den friluftsälskande kronprinsessan. 

– Jag tror även att prinsessan Sofia tycker att det är väldigt roligt eftersom det är i hennes hemtrakter vi vandrar, säger Lotta Larson, kommunikationschef vid länsstyrelsen i Dalarna. 

Alla får vara med 

Trots att kronprinsessan är i gott sällskap av prinsessan Sofia är givetvis allmänheten varmt välkomna att följa med på landskapsvandringen. 

Prinsessan Victoria genomförde under onsdagen sin 25:e och avslutande landskapsvandring. Foto: PELLE T NILSSON/SPA / SPA/SWEDISH PRESS AGENCY
Färden gick upp för det natursköna Fulufjället. Foto: PELLE T NILSSON/SPA / SPA/SWEDISH PRESS AGENCY

– Den som vill får följa med. Med oss nu är medvandrare från allmänheten och scouterna, säger Ulrika Näsholm. 

Efter att ha passerat förbi Old Tjikko kommer gruppen fortsätta mot Njupeskär till dess att de anländer till Njupeskärs porlande vattenfall. 

Därefter bär färden av till Njupeskärs tillgänglighets anpassade slinga där Handikappsföreningens samarbetsorgan i Dalarna kommer att möta upp kronprinsessan och prinsessan Sofia för att berätta om sin verksamhet. 

Var en födelsedagspresent

Att få vandra genom Sveriges alla lanskap är något som kronprinsessan Victoria från början önskat sig i födelsedagspresent. 

– Tanken är att sätta ljus på alla fantastiska landskap vi lever i och vilken möjlighet naturen ger till återhämtning och rörelse, har Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, tidigare sagt till Expressen.