Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kronprinsessan besökte gigantisk militärövning

Under måndagen besökte kronprinsessan Victoria jätteövningen ”Arctic Challenge Exercise 2019” i Luleå. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Kronprinsessan i samtal med brittisk pilot från flygbasen RAF Lossiemouth i Skottland. Kronprinsessan sitter i den brittiska flygplanstypen Typhoon. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
rets upplaga av den enorma flygövningen Arctic Challenge vid Norrbottens flygflottilj i Luleå. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Under måndagen besökte kronprinsessan Victoria jätteövningen ”Arctic Challenge Exercise 2019” i Luleå. 

4 000 personer från nio olika länder – plus militäralliansen Nato – deltar i övningen. 

– Det känns naturligtvis bra att kronprinsessan visar intresse för vår viktiga verksamhet, säger Louise Levin, informationschef för Flygvapnet.    

Årets upplaga av den enorma flygövningen Arctic Challenge vid Norrbottens flygflottilj i Luleå. 

– Det känns naturligtvis bra att kronprinsessan visar intresse för vår viktiga verksamhet. Och dessutom besöker Arctic Challenge Exercise som är en flygövning inom ramen för det nordiska samarbetet som utförs i norra Sverige, Finland och Norge mellan den 22 maj och 4 juni, säger Louise Levin, informationschef för Flygvapnet. 

Victorias provsittning i det brittiska stridsplan

Kronprinsessan Victoria togs emot av överste Claes Izos, chef för Norrbottens flygflottilj, som visade henne runt och informerade om övningen. 

Hon besökte flera olika flygdivisioner och provade även på att sitta i ett brittiskt stridsplan av typen Typhoon. 

De cirka 4 000 personerna från nio olika länder, och militäralliansen Nato, genomför övningen med hjälp av cirka 140 flygplan. 

Tränar olika typer av flygoperationer

Som mest kommer 100 flygplan att vara i luften samtidigt och Sverige deltar bland annat med Jas 39 Gripen-plan. 

Vilket scenario är det som man övar? 

– Det finns ett grundscenario som man jobbar med, med ett FN-mandat i botten. Övningarna förändras allt eftersom övningen fortsätter. Och sedan går man tillbaka och börjar om igen, och en del nationer kanske byter ut sina styrkor också. så att det ska vara en bra övning för alla deltagare. I övningen så tränar man både offensiva och defensiva flygoperationer, säger Louise Levin.