Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken växer mot att diktaturer är bjudna på bröllopet

Foto: Stefan Berg
Från flera håll riktas kritik mot att hovet bjudit in representanter för diktaturer till bröllopet.
En av dessa är Eritreas ställföreträdande ambassadör.
- Vi har inga kommentarer till kritiken. Men han ska gå på bröllopet, hälsar ambassadpersonal.
Vänner, släktingar, kungligheter, kändisar och medieprofiler finns på gästlistan till vigseln i Storkyrkan i morgon.
Med det finns även företrädare för en rad av världens mest diktatoriska stater. Bland annat för stalinistiska Nordkorea, för Iran och för Eritrea, som håller den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång sedan nästan nio år tillbaka.

Olämpligt och upprörande

En som tycker det är upprörande är tv-journalisten Lars Adaktusson. Han har engagerat sig starkt för Dawit Isaaks sak.
– Det säger sig självt att det är olämpligt och upprörande att en person som företräder en av världens värsta diktaturer, och som håller en svensk medborgare fängslad, ska sitta med när en svensk kunglighet gifter sig. Det är oacceptabelt. Man blir illa berörd, sa han till Expressen.se i torsdags.
På en presskonferens på Rosenbad på fredagsförmiddagen fick hovets informationschef Nina Eldh kritiska frågor angående att diktaturer är inbjudna på bröllopet. Hon förklarade då att hovet går efter UD:s linje och inte väljer själv vilka diplomater som får komma och inte komma.

"Får prata i morgon"

Eritreas chargé-d'affaires Yonas Manna Bairu är bjuden. På Eritreas ambassad i Stockholm vill man man dock inte kommentera kritiken.
- Ingen här vill prata med er om det. Ni får prata med ambassadören i morgon på bröllopet, hälsar växeltelefonisten på ambassaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.