Kritiken mot Sverige – inför Victorias resa

Det här är det svenska kungahuset.
Den 5-7 november besöker Kronprinsessparet tillsammans med statsrådet Isabella Lövin, Bosnien och Hercegovina.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Isabella Lövin kommer också att vara med på resan till Bosnien och Hercegovina.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel landar i dag i Bosnien och Hercegovina, samtidigt har demonstrationer brutit ut utanför svenska ambassaden i Sarajevo.

Svenska Akademiens val av pristagare, Peter Handke, har rört upp häftiga känslor – nu tvingas Victoria och Daniel förbereda sig på att hantera reaktionerna.

”Det sker bland annat genom omfattande inläsning och olika förberedande möten med sakkunniga, till exempel från Utrikesdepartementet”, skriver Ulrika Näsholm, hovets informationssekreterare, i ett mejl.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel beger sig under tisdagen till Bosnien och Hercegovina. Med på resan är också statsrådet Isabella Lövin.

Besöket är planerat sedan länge, och syftet är att stärka relationen mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina. 

Inför resan har det stormat kring den kontroversielle Peter Handke, Nobelpristagare i litteratur 2019. Efter Svenska Akademiens tillkännagivande lät kritiken inte vänta på sig.

Det handlar bland annat om hans uttalanden om Jugoslavienkrigen som uppfattats som att han förminskat serbernas krigsbrott, och om hans samröre med den krigsbrottsåtalade Slobodan Milosevic och hans närvaro på dennes begravning.

Željko Komšić, den bosniske presidenten, skrev ett protestbrev till Svenska Akademien, där han bjöd in dem att besöka Srebrenica.

Demonstrationer utanför svenska ambassaden

Nu rapporterar flera bosniska medier att en fredlig manifestation mot Peter Handke hålls utanför Sveriges ambassad i Sarajevo med start klockan 10.12 i dag – ett klockslag som symboliserar att Nobelpriset delas ut den 10 december.

”Anledningen till den fredliga manifestationen är att Nobelkommittén har beslutat att ge litteraturpriset till Peter Handke, som har öppet rättfärdigat och stöttat krigsförbrytare och krigsbrott begångna i Bosnien och Hercegovina”, skriver föreningen i ett uttalande, enligt bosniska medier.

Författaren Peter Handke.
Foto: GEORG HOCHMUTH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Haft förberedande möten

Hovet berättar att Victoria och Daniel är fullt insatta i vad som händer – samtidigt är hovet tydliga med att kungafamiljen inte är delaktiga i Nobelkomitténs arbete.

”Kronprinsessparet förbereder sig alltid väl inför officiella resor. Det sker bland annat genom omfattande inläsning och olika förberedande möten med sakkunniga, till exempel från Utrikesdepartementet”, skriver Ulrika Näsholm, hovets informationssekreterare, i ett mejl och fortsätter:

”Nobelpristagarna utses av självständiga institutioner i enlighet med Alfred Nobels testamente, en process som kungen och kungafamiljen inte är delaktiga i.”

I nuläget planeras inga förändringar i programupplägget.

Frågor kommer att ställas

I en debattartikel i Expressen skriver Alen Musaefendic, centerpartist och skribent, att Victoria och Daniel bör vara förberedda på att stå till svars på frågor om Nobelkomitténs val av Peter Handke som pristagare.

”Frågor kommer att ställas av bosnierna, så det är nog bra om hovet förbereder några talepunkter”, skriver han. 

När krigsbrottsåtalade Milosevic begravdes höll Handke tal och sa att han är ”nära Slobodan Milosevic”. Nu tar han tillbaka.

Att det kan komma frågor beror enligt skribenten på att kronprinsessparet ses som Svenska Akademiens förlängda arm under sin resa, där kungen är högsta beskyddare. 

”Verklighetens folk i Bosnien nås inte av de intrikata påbuden från Nobelkommittén om att separera litterära verk från folkmordsförnekaren som skrev dem”, skriver Alen Musaefendic och fortsätter:

”De kommer att ställa frågor till de svenska kungligheterna som inte handlar om miljöteknik. De kommer att vilja höra kategoriska svar om Srebrenica och massakrer på civila Sarajevobor, sådant som Handke ömsom förnekar, ömsom relativiserar, eller skyller på offren. De kommer att ge tips på saker att säga till Handke, när kronprinsessparet sitter bredvid honom under Nobelceremonin.”Handke prisar Akademien som ”modiga”:

”Trodde först att det var ett skämt” säger Nobelpristagaren i en intervju med Kristoffer Sandberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.