Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuffa kritiken mot prins Charles stora flygvanor

Prins Charles skakade hand med Greta Thunberg i Davos.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles och Greta Thunberg.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Charles får kritik för att predika hållbarhet och varna för klimatförändringar medan han flyger privatjet kors och tvärs över klotet.

På bara elva dagar, veckan innan han träffade Greta Thunberg i Davos, släppte prinsens plan ut över 162 ton koldioxid.

Vid flera tillfällen flögs tomma plan för att hämta upp Charles på olika platser i världen.

Prins Charles och Greta Thunberg skakade hand och hade en till syntes gemytlig konversation under konferensen World Economic Forum i Davos.

Dock är det inte troligt att Storbritanniens framtida konung nämnde hur han tagit sig runt dagarna innan.

Mail on Sunday har kartlagt prins Charles flygschema innan han anlände i Davos, och funnit att hans plan flugit 2575 mil på elva dagar – och släppt ut 162 ton koldioxid.

Det kan jämföras med att vi i Sverige släpper ut i snitt 4,5 ton koldioxid per person på ett helt år.

Som lök på laxen steg prins Charles på ett plan till Israel efter att ha träffat Greta Thunberg; en resa på 280 mil.

Mail on Sunday:s kartläggning visar dessutom att det vid flera tillfällen skickats helt tomma plan att flyga flera tusen mil för att hämta honom.

Tomma plan hämtade prinsen

Den 11 januari flögs ett tomt privatjet från Wien till Skottland för att hämta prins Charles, och sedan transportera honom till Muscat, där han träffade den nye sultanen av Oman. 

När prinsen hade släppts av flögs det, återigen tomma, planet tillbaka till Wien.

Ett nytt plan krävdes då för att hämta prins Charles i Oman, som flögs tomt från London Luton till Muscat, och sedan tillbaka till Storbritannien med kunglig last.

Prinsen gjorde därefter ett flertal inrikesresor, med både flygplan och helikopter, innan det var dags att flyga till Schweiz och Davos.

– När prinsen reser gör han det på uppdrag av Storbritanniens regering. Han väljer inte destinationerna och inte heller väljer han sättet han reser på, sade en talesperson för Clarence House till Mail on Sunday.

Se hela Greta Thunbergs tal i Davos:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.