Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kris i drottningens stiftelse – hemliga sms avslöjar generalsekreteraren

Drottning Silvia med Stefan Persson, H&M, och fru Carolyn Denise Persson vid Mentor Sverige 20 år på Kulturhuset i oktober 2016. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Mentors generalsekreterare Karin Jordås.Foto: ANDERS YLANDER
Mentor Sveriges tidigare ordförande Jan Carlzon och drottning Silvia på Mentors årsmöte på Grand Hotel i Stockholm i oktober 2007. Foto: ELLINOR COLLIN
Drottning Silvia är grundare och hedersledamot av Mentor Sveriges styrelse.Foto: IMAGO/IBL
Bertil Hult, grundare av och ordförande för EF. Han sitter även i Mentor Sveriges styrelse.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Trakasserier och härskarteknik har varit vardag på drottning Silvias stiftelse Mentor Sverige, uppger tidigare anställda.

Sms-konversationer visar hur generalsekreterare Karin Jordås hånar två olika anställda, kan Expressen avslöja.

Styrelsen – med näringslivstoppar som H&M:s Stefan Persson och EF:s Bertil Hult – har trots flera varningssignaler inte agerat.

"Drottningen ser allvarligt på uppgifterna. Självklart tar man illa vid sig", säger hovets presschef Margareta Thorgren.

Mentor Sverige arbetar med mentorskap för att stötta tonåringar. Respekt, engagemang och kunskap är den ideella organisationens värdeord. 

Stiftelsen grundades av drottning Silvia, som även är hedersledamot i styrelsen. I styrelsen sitter även näringslivstoppar som H&M:s ordförande Stefan Persson, EF:s styrelseordförande Bertil Hult och Astra Zenecas vd Jan-Olof Jacke, som är ny vd för organisationen Svenskt Näringsliv. 

Nikki Amini, Alexandra Pascalidou och Roy Fares är ambassadörer för organisationen.

Även Bonnier är engagerat i Mentor Sverige genom ett samarbete med tidningen Dagens industri.

Men nu stormar det på Mentor Sverige.

I flera år har anställda försökt få styrelsen att avsätta Mentor Sveriges generalsekreterare, Karin Jordås. 

– Det är så sorgligt. Det är en välgörenhetsorganisation och företag donerar pengar för att de ska göra gott. I stället går pengarna till nyrekryteringar eftersom de inte kan behålla sin personal, säger en tidigare anställd som vill vara anonym.

Personalomsättningen har varit hög på Mentor Sverige och i stort sett hela arbetsstyrkan har de senaste åren bytts ut, vilket Dagens Opinion var först att rapportera om. 

Expressen har utan framgång sökt generalsekreterare Karin Jordås.

Mentors Sverigechef Niklas Gulin bekräftar att Jordås vet att Expressen söker henne.

– Jag vill inte kommentera något, säger han.

Ordförande Yvonne Thunell skriver i ett sms till Expressen att hon inte kan kommentera uppgifterna:

"Just nu behandlar vi detta ärende kring ledarskapet så jag kan inte i dagsläget ge dig några kommentarer".

Allvarliga problem redan för fem år sedan

2013 tillsattes en utredning på grund av generalsekreterarens chefskap. Men styrelsen agerade inte och personalavhoppen fortsatte.

– Det var mycket tårar och folk blev tilltufsade. Generalsekreteraren har sina ja-sägare närmast sig och de vågar inte säga ifrån, berättar en tidigare anställd.

Expressen har tagit del av en medarbetarenkät från 2013. Då vittnade de anställda, precis som de hade gjort tidigare, om stora problem på arbetsplatsen:

"Mentor är en trasig arbetsplats. Ledarskapet är narcissistisk diktatoriskt och leder till en olämplig psykosocialmiljö med en hög medarbetaromsättning som följd. Under de senaste åren har över 50 % av medarbetarna slutat. Kan inte vara bra om detta sprider sig till en bredare krets", skrev en medarbetare i enkäten.

De anställda vittnade om att många vantrivdes och slutade på välgörenhetsorganisationen på grund av högsta ledningen. 

"Kritik tystas och medarbetare blir rädda. Man anpassar sig och blir följsam", skrev en annan medarbetare.

Medarbetarundersökningen skickades då till styrelsen, berättar tidigare medarbetare. Men ingenting hände.

Kritiken finns kvar och situationen har blivit mer akut den senaste tiden. 

"Vet inte om drottningen har fått veta"

De senaste veckorna har ännu en utredning gjorts av situationen på Mentor Sverige. Men även den här gången får generalsekreteraren fortsatt förtroende.

– Vi vet inte om drottningen har fått veta vad som pågår, säger en tidigare anställd. 

När en grupp tidigare anställda fick veta att en extern granskare nu än en gång skulle granska ledarskapet på Mentor Sverige skickade flera personer in vittnesmål om hur de hade det under sin anställning på organisationen. 

De beskriver hur generalsekreteraren kunde förnedra de anställda, kommentera deras vikt eller intellekt och kräva att vissa personer utan giltiga skäl skulle sparkas.

Enligt hovets presschef Margareta Thorgren kände drottningen inte till problemen på Mentor Sverige.

– Drottningen fick information alldeles nyligen och ser allvarligt på uppgifterna. Självklart tar man illa vid sig, säger Margareta Thorgren.

Drottningen har enligt Thorgren informerats av henne, samt direkt av Mentor Sveriges ordförande Yvonne Thunell.

Hemliga sms avslöjar generalsekreteraren

Expressen har dessutom tagit del av sms-konversationer från 2013, där generalsekreteraren Karin Jordås skriver hånfullt om en anställd som då gick igenom en separation. 

Hennes närmaste medarbetare, en mellanchef, skrev i sms till generalsekreteraren att det i alla fall var bra för då skulle den anställda inte bli gravid den närmaste tiden.

"Ha, ha. Hon kommer nog hamna i jättekris. Tänk på hennes bakgrund också", svarade Jordås sin närmaste medarbetare på Mentor Sverige.

I sms:en berättar Karin Jordås även för sin kollega hur hon valt att tillsätta en annan chefstjänst, utan att informera facket på arbetsplatsen.

Tidigare anställd: "Höjdarna i styrelsen är tysta" 

Mentor finansieras av och samarbetar med stora och välkända svenska bolag som H&M, SEB, Peab och EF. 

En tidigare anställd på Mentor Sverige säger till Expressen att storföretagen är så glada att få träffa drottningen några gånger per år, så de struntar i problemen. 

– Det är så fruktansvärt att de här höjdarna sitter i styrelsen och ger pengar till organisationen, men helt utan att ta ansvar. Det är en skandal, säger en tidigare anställd.

– De nickar och tackar för att de får träffa drottningen.

Expressen har sökt Stefan Persson. H&M:s presstjänst hälsar att han inte finns tillgänglig för någon kommentar. Inte heller EF:s grundare och ordförande Bertil Hult har gått att nå.

Nuvarande anställda förnekar inte situationen

Det är få i dag anställda på Mentor Sverige som vill prata med Expressens reporter. 

Ingen av det tiotalet anställda som Expressen pratat med förnekar uppgifterna om problem med generalsekreterarens ledarstil. 

Andra blir upprörda av frågorna:

– Det är helt sjukt att du ringer mig. Jag kommer på en gång ringa till vår Sverigechef och säga att du har ringt.

Expressen har även sökt den externa utredaren.

 

Mejlen till ordförande Yvonne Thunell

"Jag trivdes väldigt bra med mina arbetsuppgifter och med mina kollegor. Att få göra gott och arbeta för att ungdomar ska få kraft att växa var en dröm. Fantastiska kollegor. Men det fantastiskt dåliga ledarskapet på Mentor fick mig att efter några år säga upp mig."

 

"Efter en personalenkät som genomfördes blev jag inkallad på regelrätt förhör. Jag hade inte lust att diskutera vad de andra eventuellt svarat på enkäten och än mindre fiska i vad mina medarbetare svarat. Då blev stämningen hotfull." 

 

"Öppna förnedringar förekom på möten."

 

"En nyanställd kollega som på en kafferast ville diskutera en samhällsinriktad artikel hon hade läst fick kommentaren: "Jag trodde

att du bara läste Femina och Damernas Värld."

 

"En kollega som kom tillbaka efter en sjukskrivning fick synpunkter på att hon hade gått upp i vikt och att det inte var klädsamt."

 

"Varje vecka blev jag uppmanad att sparka olika medarbetare, utan saklig grund?"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.