Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kolla in klänningarna – Meghan Markle

Prins Harry och Meghan Markle gifter sig den 19 maj. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT / NTB SCANPIX

Den 19 maj gifter sig prins Harry med kärleken Meghan Markle. 

Hur Meghan Markles brudklänning ser ut är mycket hemligt – men det saknas inte goda exempel att inspireras av. 

Här är sju brudklänningar som drottningar och prinsessor burit. 

Prinsessan Diana

Prins Harrys mamma, Diana Spencer, bar en elfenbensvit sidenklänning med puffärm designad av David och Elizabeth Emanuel när hon gifte sig med prins Charles i S:t Pauls-katedralen i London 29 juli 1981. Klänningen var prydd med antik spets och hade ett drygt 7,5 meter långt släp dekorerat med 10 000 små pärlor och handbroderade mönster. Brudklänningen blev snabbt en av världens mest kända.  

 

Prinsessan Dianas klänning hade ett sju meter långt släp och var prydd med antik spets. Foto: QUADRILLION PUBLISHING / STELLA PICTURES / LFI/PHOTOSHOT B4392

 

Drottning Elizabeth 

Prins Harrys farmor, drottning Elizabeth, bar även hon en elfenbensvit sidenklänning när hon gifte sig med Philip Mountbatten i Westminster Abbey 20 november 1947. Klänningen var designad av Norman Harnell och var även den klädd med 10 000 pärlor. På släpet, som bestod av ett genomskinligt tyg, var blommor broderade. Runt 350 sömmerskor uppges ha jobbat med klänningen under sju veckor. Så även om bröllopet i allmänhet beskrivs som nedtonat var Elizabeths klänning påkostad. 

 

Drottning Elizabeths klänning designades av Norman Harnell. Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

 

Catherine Middleton 

När Catherine "Kate" Middleton gifte sig med prins Harrys bror William i Westminster Abbey 20 april 2011 bar hon en klänning från modehuset Alexander McQueen, skapad av designern Sarah Burton. Klänningen, som uppges ha kostat ungefär 2,5 miljoner kronor, var även den elfenbensvit och gjord av siden. På kjolen fanns flera olika typer av blommor broderade – bland annat den engelska rosen och påskliljan från Wales. Även överdelen av spets var prydd med broderier i blommönster. 

 

Kate Middleton bar en brudklänning från modehuset Alexander McQueen. Foto: JUAN SOLIZ / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

 

Kronprinsessan Victoria 

När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel i Storkyrkan i Stockholm 19 juni 2010 bar hon en pärlvit kortärmad klänning av siden med en utåtvikt krage ritad av Pär Engsheden, som hade ett fem meter långt släp. Victoria bar samma slöja i Brysselspets och samma kamédiadem som mamma Silvia bar när hon gifte sig med kung Carl Gustav 1976 – på samma datum. I brudbuketten fanns vita blommor, bland annat liljekonvaljer, rosor och pelargoner. 

 

Kronprinsessan Victoria bar en kortärmad klänning med utåtvikt krage, skapad av Pär Engsheden. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

 

Prinsessan Madeleine 

Prinsessan Madeleine bar en vit klänning av plisserad sidenorganza, designad av italienske Valentino Garavani, när hon gifte sig med Chris O'Neill i Slottskyrkan 8 juni 2013. Klänningen var prydd med applikationer av krämfärgad chantillyspets, släpet var fyra meter långt. Även den tyllkantade slöjan var gjord av sidenorganza, beströdd med apelsinblommor i spets. I håret bar Madeleine ett diadem prytt med kvistar av apelsinblommor. 

 

Prinsessan Madeleine bar en Valentino-klänning. Foto: 10006 / EMPICS ENTERTAINMENT/ALL OVER PR EMPICS ENT / INT.

 

Grace av Monaco 

Klänningen som Grace Kelly bar när hon gifte sig med furst Rainer III av Monaco 11 april 1956 beskrivs ofta som en av de mesta eleganta brudklänningarna någonsin. Den designades av Helen Rose på filmbolaget MGM och var en gåva till filmstjärnan. Klänningen – som liknar den Kate Middleton bar – var krämfärgad, långärmad och höghalsad. Överdelen var prydd med brysselspets och pärlor. 

 

Grace Kellys brudklänning var en gåva från filmbolaget MGM. Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Kronprinsessan Mary

När den danska kronprinsessan Mary gifte sig med kronprins Fredrik 14 maj 2004 bar hon en klänning i krämfärgad satinduchesse med blommönstrade spetsapplikationer, designad av landsmannen Uffe Frank. Klänningen hade smala ärmar, en kjol med lagda veck och en vid urringning. Släpet var sex meter långt och slöjan, av irländsk spets, hade tidigare tillhört prinsessan Margareta och dottern Ingrid. 

 

Danska kronprinsessan Marys bröllopsklänning var designad av landsmannen Uffe Frank. Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTO

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!