Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Då kommer prins Alexander döpas

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia visade upp Alexander på nationaldagen.
Foto: Patrik Österberg/STELLA PICTURES
Prinsen kommer att döpas i Drottningholms slottskyrka.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu berättar hovet när prins Alexander ska döpas.

Och det blir den 9 september.

Prins Alexander ska döpas i Drottningholms slottskyrka.

Hovet har stått inför ytterligare ett stort arrangemang under detta ovanligt händelserika kungliga året 2016 - dopet av prins Alexander.

Expressen har tidigare berättat har prinsparet haft en målbild att kunna ha ett dop på Öland i sommar. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip blev den 19 april föräldrar till prins Alexander.

Den kungliga etiketten säger att ett dop ska ske inom tre månader - alltså senast den 19 juli.

Och då hade de lämpligt att ha dopet på Öland i samband med kronprinsessan Victorias 39-årsdag eftersom det skulle passa in i familjens schema med ett dop lördagen före eller efter kronprinsessans födelsedag.

Men det blir alltså inget dop på Öland.  Arrangemanget sker Stockholm som Expressen den 9 september som Expressen tidigare berättat.

Prins Carl Philip, Sofia och lille Alexander.
Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset

Hovet bekräftar datum för prinsdopet

Nu bekräftar hovet - på sin hemsida - uppgiften om datumet 9 september. Men det blir Drottningholms slottskyrka och inte Slottskyrkan.

Det betyder alltså att Prins Carl Philips och prinsessan Sofias dröm och målbild inte genomförs.

Datumet ligger efter det att alla medlemmar kungafamiljen har haft sina respektive semestrar.

Årets alla evenemang har gjort att kungafamiljen, men framför allt hovet, inte mäktar med att ha ett dop utanför Stockholm enligt Expressens uppgifter.

Ett så stort arrangemang utanför huvudstaden skulle bli alltför betungande rent logistiskt.

Kungliga dop helst i Slottskyrkan eller Drottningholm

Kungliga dop ska också helst ske i kungliga kyrkor - Slottskyrkan på Stockholms slott eller Drottningholm slottskyrka.

Det blir för stor apparat att administrera ett kungligt dop på Öland.  Personal och gäster ska inkvarteras och en annan försvårande omständighet är att ta de utländska gästerna till Öland från Arlanda.

Den lille prinsen föddes den 19 april 2016 på Danderyds sjukhus och föräldrarna, Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia var förstås mycket stolta.

– För mig och min fru är detta det största som hänt oss, känslorna går inte att sätta ord på, kärlek är det enda jag tänker på, nu är vi en familj, sa en märkbart rörd prins Carl Philip i ett känslosamt uttalande om sin prinsessa.

Namnet är Alexander Erik Hubertus Bertil.

Prins Alexanders dop «likvärdigt med de övriga"

Margareta Thorngren som är hovets informationschef berättar att prinsparet bestämt datumet tillsammans med kungaparet. Det är ännu är för tidigt att sia om gästlistan.

– Inbjudningar och deltagare kommer vi att återkomma med närmare dopet. Men det kommer att vara ett dop likvärdigt med de övriga dopen som har varit under de senaste åren på Drottningholm, säger Margareta Thorngren.

Är prinsparet nöjda med valet av dopplats? 

– Det kommer att bli fint och de ser fram emot dopet.

Det återstår att se om dopet kommer att sändas i tv.

– Vi kommer att gå ut med mer utförlig information. Men självklart så kommer det att vara ett stort medieintresse även gällande detta dop, säger Margareta Thorngren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.