Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klagomål om EU-migranter vid prinsessan Madeleines hus

Susanne Franchell, Kronprinsessan Victorias sekreterare, bor vid Hovstallet, där även prinsessan Madeleine är bosatt. Franchell menar att man har stora problem med EU-migranter.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

De uträttar sina behov överallt, har dryckesfest på fönsterbrädet till Svenskt Tenn och sover utanför porten.

Så beskrivs problemen med EU-migranter vid Hovstallet, där bland andra prinsessan Madeleine bor.

Kronprinsessan Victorias sekreterare, Susanne Franchell, som bor i huset har tagit upp problemen – och nu har fastighetsägaren gjort en anmälan till polisen.

– De skrek och drack om nätterna under hela sommaren, säger hon.

Problemen vid Hovstallet, där prinsessan Madeleine är bosatt och kronprinsessan Victoria har ett av sina kontor, upplevs som så stora att fastighetsägaren Statens fastighetsverk, SFV, nu har anmält allting till polisen.

Detta efter en uppmaning från Susanne Franchell, som arbetar vid hovet som kronprinsessan Victorias sekreterare, som i ett mejl till en medarbetare vid SFV beklagar sig över situationen som uppstått.

Franchell bor själv på Hovstallet i en tjänstebostad och mejlet till SFV har hon skickat från sin tjänstemejl vid hovet. Hon betonar dock att hon skickat mejlet i egenskap av hyresgäst och privatperson – och inte som representant för hovet eller kungafamiljen.

 

LÄS MER: Madeleines vändning med nya budgetstilen 

 

– Nej, nej, absolut inte. Det här är för mig som privatperson, det har varit jobbigt hela sommaren.

"Det är ett antal migranter ca 5-7 personer (ibland något färre, samma grupp, en kvinna och en blondare-än-de-andra man) som övernattar och 'håller till' kring Dramaten och Väpnargatan utanför Hovstallet. De sover växelvis under Dramatens tak, utanför stora porten till Hovstallet, samt just nu vid parkeringen Hovstallet och Scenkonstmuséet", skriver Franchell i ett mejl till SFV den 23 augusti i år.

"Mycket obehagligt"

Franchell skriver att situationen bidrar till en hög ljudnivå:

"Ibland sätter man sig på fönsterbrädet till Svenskt Tenn och har dryckesfest (se bild) och har inga hämningar om ljudnivån."

I Franchells skrivelse har hon bifogat egna bilder på den situation som råder utanför Hovstallet, där bland andra prinsessan Madeleine bor.Foto: FAKSIMIL

Ett stort problem är, enligt Susanne Franchell, att personerna som uppehåller sig runt Hovstallet uträttar sina behov "längs och mot husväggar".

"Det luktar förfärligt. De uppträder dessutom hotfullt! Det är mycket obehagligt att gå förbi dem, för de är ofta onyktra och skriker okvädesord och gör utfall och hissar", skriver Susanne Franchell.

Först vill hon inte besvara några frågor utan hänvisar till hovets informationsavdelning. Sedan berättar hon dock hur hon och hennes grannar har upplevt situationen.

– Det har varit störande under hela sommaren. Det är inte på grund av tiggarna, utan på grund av att det har varit folk som druckit och skränat och skrikit och så vidare.

 

LÄS MER: Kungen och Silvias romantiska kväll

 

Till mejlet har Franchell bifogat bilder som hon har samlat in. Bilderna föreställer bland annat en bil som ofta står parkerad utanför Hovstallet.

"Så har denna vid olika tillfällen använts som samlingsplats av EU-migranter. Några som skulle kunna kategoriseras som tiggare kommer till bilen och möter andra migranter (inte klädda som tiggare) som räknar pengar och har Ipads.... Vilken verksamhet som förekommer är väl en polissak? Det bjuds gärna på mycket spritdrycker dem emellan", skriver hon i mejlet.

Situationen bättre

Du skriver att det är "några som skulle kunna kategoriseras som tiggare". Vad menar du?

– Ja, alltså… Man ser ju på dem, och då kände vi att de blev utnyttjade av de här andra personerna, säger Susanne Franchell.

Hur ser man det?

– Genom att de kommer med pengar.

En av bilderna som Franchell bifogat till sitt mejl.Foto: FAKSIMIL

Franchell säger att hon uppfattade det som att personerna som "skulle kunna kategoriseras som tiggare" utnyttjades av de EU-migranter som uppehöll sig utanför Hovstallet.

– Det var med tanke på deras välbefinnande. Det är ju ett gäng som har druckit. Det har inte varit tiggare men vi har uppfattat det som att de har utnyttjat tiggare.

Situationen var mycket jobbig, enligt Susanne Franchell.

– Var man än bor, om man hela sommaren har människor som skriker utanför sitt fönster, som sover och som gör sina behov överallt, säger hon uppgivet och fortsätter:

– Man kan tåla mycket, men ja...

I dag, ungefär en månad efter att Franchell tog upp problemen med SFV, är situationen bättre.

– Nu är det helt okej. Det är liksom inga problem. Men jag vet inte, det var under en hektisk period när det hela nätterna härjades och skreks.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.