Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kate och William i flygdrama i Pakistan

Tronföljden och kungafamiljen – här är brittiska kungahuset.
Prinsessan Diana i Pakistan 1991.Foto: Glenn Harvey / Camera Press
Prins William och hertiginnan Kate lärde sig om lokal kultur.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Diana besökte samma by 28 år tidigare.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Kate bar en liknande hatt som prinsessan Diana.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: B.K. BANGASH / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins William och Kate, hertiginnan av Cambridge, hamnade mitt i en blixtstorm under resan till Pakistan.

Flygplanet tvingades avbryta landningen två gånger innan det slutligen kunde nå marken i Islamabad, rapporterar the Sun. 

Under resan går paret i prinsessan Dianas fotspår – och Kate har hyllat den avlidna kungligheten som besökte landet 28 år tidigare.

Storbritanniens framtida kung och drottning inledde i tisdags ett fyra dagar långt besök i Pakistan. Men innan resan knappt hade börjat hamnade prins William och Kate i ett dundrande flygdrama.

På grund av en åsk- och blixtstorm tvingades kungligheternas flygplan avbryta två landningsförsök. Flygplanet fick cirkulera nära flygplatsen i Islamabad i en och en halv timme innan det slutligen gick att landa, rapporterar the Sun. 

En passagerare säger till tidningen att det var ”en ganska allvarlig storm”. Resenären liknar upplevelsen vid ”en berg-och-dalbana”. 

Prinsparet ska dock ha klarat av den dramatiska flygningen med bravur. Efter en särskilt turbulent bit ska prins William ha frågat de medföljande journalisterna om de mådde bra, varpå han tog tillfället i akt att skämta lite:

– Jag flög!, sa prinsen enligt the Sun.

Går i prinsessan Dianas fotspår

Väl på marken togs paret emot av landets utrikesminister, Shah Mehmood Qureshi. På onsdagen reste de sedan vidare med helikopter till den avlägsna regionen Chitral, där hundratals människor välkomnade dem.

Prins Williams mamma prinsessan Diana besökte samma plats 1991 och paret fick träffa en kvinna som fått sitt namn från den kända prinsessan.

– Prinsessan Diana besökte oss vid den tiden som hon föddes. Och nu heter hennes son William. Hennes mormor träffade prinsessan Diana i Chitral, hennes mamma kunde inte komma för att hon var gravid, säger en tolk, enligt Mail Online. 

Prins William och Kate i traditionella kläder

Byn som paret besökte drabbades 2015 av en svår översvämning och prins William hade tidigare under resan uppmanat Storbritannien och Pakistan att arbete tillsammans mot klimatändringar.

– Mer utbildning, metvetande och politisk handling behövs, sa han, enligt Mail Online.

Prins William och Kate var på plats för att lära sig mig om det lokala Kalashfolket. Och precis som vid prinsessan Dianas besök 1991 fick kungligheterna själva delta.

Kate och William bar likadan fjäderhatt som Diana för 28 år sedan. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Bilder visar både prins William och Kate i traditionella kläder och i en likadan fjäderklädd hatt som Diana bar för 28 år sedan.

Expressen har tidigare rapporterat om att över 1 000 poliser kommer att arbeta med det brittiska hertigparets säkerhet under besöket i Pakistan.

Prins William och Kate besöker Pakistan

Landet är i dag en del av Samväldet, som tidigare hette Brittiska Samväldet, och har starka band till Storbritannien, mycket tack vare den stora pakistanska diasporan.

Prinsessan Diana hade en speciell relation till Pakistan och besökte landet flera gånger under 1990-talet.