Kate spelar bandy i Vasaparken, Stockholm. Foto: TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESKate spelar bandy i Vasaparken, Stockholm. Foto: TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Kate spelar bandy i Vasaparken, Stockholm. Foto: TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Hertigparet av Cambridge, William och Kate, är på officiellt besök till Sverige. Foto: TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESHertigparet av Cambridge, William och Kate, är på officiellt besök till Sverige. Foto: TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Hertigparet av Cambridge, William och Kate, är på officiellt besök till Sverige. Foto: TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Kates bandysuccé – efter stödet från William

Publicerad

Trots att Kate hade alla förutsättningar att bräcka maken William gick det lite trögt.

Men efter stödet från prins William i Vasaparken lyckades hon göra mål – och publiken brast ut i jubel.

Förutom bandy bjöd hertigparets första programpunkt på glögg och pepparkakor.

Hertigparet av Cambridge, William och Kate, är på officiellt besök till Sverige. De inledde besöket på tisdagsmorgonen med att spela bandy i Vasaparken.

Det var Hammarby bandy som bjöd in och elitspelare och unga talanger visade upp sporten och dess betydelse i Sverige.

Den första bandymatchen någonsin tros ha spelats i Storbritannien 1875 – men är i dag inte alls lika populär där som den är i Sverige.

 

LÄS ÄVEN: Därför får inte William och Kate bo på Slottet

 

Kate och William bad dock om att själva få prova sporten. Kate hade alla förutsättningar att lyckas – hon var tidigare en riktig fena på innebandy och har spelat mycket.

Kate gjorde succé på isen

Men det gick lite trögt. När hon stod framför målet och skulle skjuta straff misslyckades hon först, men efter en varm klapp på axeln från maken William fick hon en ny chans och gjorde mål. En riktig bandysuccé som framkallade jubel i Vasaparken, där ett hundratal åskådare från allmänheten samlats för att titta på hertigparets besök.

Hon förlorade dock mot maken William som satte 2-1 mot sin gravida hustru.

Precis före matchen fick hertigparet en genomgång av bandyn, till vilken de drack alkoholfri glögg och åt pepparkakor.

 

LÄS ÄVEN: Så kan du göra för att träffa Kate och William

 

Ett 40-tal brittiska medierepresentanter har flugit in för att bevaka hertigparets besök. Från Sverige är intresset ännu större, Utrikesdepartementet uppger att över 100 journalister beviljats ackreditering till besöket.

Ska äta lunch hos kungaparet

Direkt efter besöket i Vasaparken väntar en lunch på Stockholms slott som kungaparet bjuder in till. Då möter Kate och William också sina värdar – kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Efter lunchen kommer de att besöka Nobelmuseet, dit de tar sig genom en promenad genom Gamla stan. Då har också allmänheten chans att möta och träffa hertigparet och kronprinsessparet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.