Kate fyller 39 – här är 39 saker du inte visste

Se hertiginnan Kates känslosamma tack
Hertiginnan Kate fyller 39 år i dag.
Foto: BACKGRID US/IBL
Prinsparet har tre barn.
Foto: AARON CHOWN / AP TT NYHETSBYRÅN

Hertiginnan Kate fyller 39 år i dag den 9 januari.

Här är 39 saker du kanske inte kände till om henne.

1) Hon föddes som Catherine Elizabeth Middleton.

2) Hertiginnan är på mycket långt håll släkt med USA:s förste president George Washington.

3) Kate har en fem år yngre lillebror som heter James och en ett år yngre lillasyster som heter Philippa (men allmänt kallas Pippa).

4) Hon bodde i Amman i Jordanien under tre år i barndomen.

5) Föräldrarna driver sedan 1987 ett framgångsrikt postorderföretag som är värderat till över 330 miljoner kronor. Kate och systern var i tidiga år ibland fotomodeller i föräldrarnas postorderkatalog.

6) När hon var tio år gammal spelade Kate prinsen i en skoluppsättning av ”Askungen”.

7) Kates smeknamn i gymnasiet var ”Squeak”.

8) Hon gick på samma privatskola som prinsessan Eugenie.

9) Kate studerade konsthistoria vid universitetet i St. Andrews och tog examen 2005. Det var där hon träffade sin blivande make prins William 2001.

10) Hertiginnan jobbade extra som servitris under studierna.

Hertiginnan Kates förlovningsring bars tidigare av prinsessan Diana.
Foto: KEN GOFF / STELLA PICTURES/GOFF PHOTOS

Harry föreslog att Kate skulle bära Dianas ring

11) Kate var rumskamrat med William innan de började dejta 2003. ”Vi tillbringade mycket tid tillsammans, hade mycket roligt ihop och insåg att vi delade samma intressen”, sade prins William och påpekade att Kate har en ”fräck humor”. Det verkar stämma – Kates smeknamn för prins William ryktas vara ”Big Willie” (betyder bokstavligen ”store Willie”, men ”willie” är även brittisk slang för ”penis”). Prins Williams smeknamn för Kate är ”Babykins”.

12) Efter examen arbetade Kate med familjens postorderföretag samtidigt som hon jobbade deltid som inköpare på ett modeföretag.

13) Kate och William gjorde slut 2007 men blev ihop igen tre månader senare.

14) Efter uppbrottet med prinsen tränade Kate i två månader tillsammans med en kvinnlig besättning inför en roddtävling mot en manlig besättning över Engelska kanalen. Hon drog sig dock ur när hon blev tillsammans med prins William igen.

15) Kate fick under en intervju frågan om hon hade en prins William-affisch på väggen innan de blev ihop. ”Nej, jag hade Levi’s-killen på väggen”, svarade Kate – varpå prinsen snabbt svarade med ”det var jag i jeans”.

16) Paret förlovade sig 2010 under en semesterresa i Kenya.

17) Hennes förlovningsring i vitt guld, prydd med 14 diamanter och en safir på tolv karat, bars tidigare av prinsessan Diana.

18) Det var Williams bror prins Harry som föreslog att Kate skulle bära Dianas förlovningsring.

19) Hon är sex månader äldre än maken. De gifte sig i Westminster Abbey den 29 april 2011. Inför vigseln gjorde Kate sin make up själv.

20) Kates bröllopsklänning, som designades av modeikonen Alexander McQueen, hade ett knappt tre meter långt släp.

Hertiginnan Kate och prins William gifte sig den 29 april 2011.
Foto: KPB / ALL OVER PRESS WENN.COM

Stämde magasin för topless-bilder

21) Prislappen för bröllopsklänningen: Drygt 3,5 miljoner kronor.

22) Kate bar drottning Elizabeths tiara under bröllopet. Tiaran tillverkades av Cartier 1936 och var en gåva till drottningen på hennes 18-årsdag 1944 från hennes mamma.

23) Lillebror James gav Kate och William en cocker spaniel vid namn Lupo i bröllopsgåva.

24) Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som då var Londons borgmästare, gav paret en tandemcykel i bröllopsgåva.

25) Kate är den första frun till en brittisk kunglighet som tagit universitetsexamen. Hon är den tredje mest populära medlemmen av brittiska kungahuset efter drottning Elizabeth och prins William.

26) Kate innehar tre titlar – hertiginnan av Cambridge, grevinnan av Strathearn (används när hon besöker Skottland) och lady Carrickfergus (används när hon besöker Nordirland).

27) Kate led av hyperemesis gravidarum, en svår form av illamående och kräkningar som kan leda till allvarlig näringsbrist, under sina graviditeter.

28) Kates och Williams barn George, Charlotte och Louis är tre, fyra och femma i successionsordningen till brittiska tronen bakom prins Charles och prins William.

29) Tabloidmagasinet Closer publicerade 2012 bilder av hertiginnan när hon solbadade topless. Closer drogs inför rätta av prinsparet och fick böta en miljon kronor. Ägaren och chefredaktören fick böta 450 000 kronor var.

30) Magasinet Time utsåg henne till en av världens 100 mest inflytelserika personer 2012 och 2013.

Hertiginnan Kate fotograferades av magasinet Vogue 2016.

Kim Kardashian döpte skomodell efter henne

31) Kate är enligt maken ”ett enormt fan” av tv-programmet ”Strictly Come Dancing”. Andra Kate-favoriter är ”Homeland”, ”Downton Abbey” och ”Game of Thrones”.

32) Hon var duktig på tennis och landhockey i yngre dagar – och William har erkänt att han alltid förlorar när de spelar en tennismatch. Hon slog också skolrekord i gymnasiet i längdhopp och höjdhopp. Kate är en skicklig dykare och gillar segling.

33) Hertiginnan har ofta hyllats för sin stil. ”Kate Middleton-effekten” var en term som myntades för att beskriva hur de klädesplagg som hertiginnan fotograferades i ledde till att de snabbt sålde slut i butiker runtom i världen.

34) I samband med Kates 30-årsdag lanserade tv-profilen Kim Kardashian skomodellen ”Hertiginnan” i begränsad upplaga. ”Jag har skapat en särskild sko bara för Kate”, sade Kardashian. Kardashian skickade även kläder från sin modekollektion till hertiginnan med förhoppningen att Kate skulle bära dem under evenemang där drottningen närvarade – men hertiginnan tar inte emot gratiskläder och sände därför tillbaka dem.

35) Hon är mycket intresserad av fotografi.

36) Hertiginnan älskar att laga mat och är ett stort fan av tv-profilen Mary Berrys kokböcker. Hon är förtjust i indisk och pakistansk mat och helst hett kryddat. Klassisk engelsk julpudding är en av hennes favorit-efterrätter.

37) Kate var initiativtagaren till att hon, William och Harry skulle engagera sig i välgörenhetsarbete om mental hälsa. De tre kungligheterna startade kampanjen Heads Together 2016 för att ”utplåna stigmat kring mental hälsa”. Hertiginnan är även aktiv inom ett flertal välgörenhetsorganisationer som hjälper barn.

38) Hon har åtskilliga gånger figurerat på listor över världens mest välklädda kändisar och fotograferades av magasinet Vogue 2016.

39) Prinsparet besökte Sverige januari 2018.

Tronföljden och kungafamiljen – här är brittiska kungahuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.