Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det var fullständigt oväntat av kungen”

Karin Lennmor om kungahusets besked • Nu kan barnen få börja i amerikansk skola.
Karin Lennmor.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kungafamiljen på Solliden 2017.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / ImageForum

På måndagsmorgonen meddelade hovet att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset.

Kung Carl Gustafs beslut förvånar Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor, som aldrig har hört talas om något liknande.

– De vill frigöra sina barn från de kungliga bojorna, säger hon.

Kungahuset skriver i ett pressmeddelande att kung Carl Gustaf har fattat beslutet om förändringarna i kungahuset, som motiveras med att man vill klargöra vilka personer inom familjen ”som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet.”

Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor kommenterar beskedet:

– Även jag fick lite hicka när det här kom. Det var fullständigt oväntat att kungen, som har tagit beslutet, skulle göra det här draget. Jag misstänker att det här har föregåtts av någon typ av familjeråd på Drottningholms slott, eller att det till och med har diskuterats på Solliden under sommaren. Jag tror att det handlar om en omsorg från prins Carl Philip och prinsessan Madeleine om deras barn. De vill frigöra sina barn från de kungliga bojorna.

Expressens hovkrönikör om att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre kommer tillhöra kungahuset

Aldrig hört talas om något liknande

Karin Lennmor berättar att vidare att hon aldrig har hört talas om något liknande.

– Men jag kan tycka att det finns ett sympatiskt drag över det här, i form av medmänsklighet och omtanke om de små barnen från kungahuset.

Expressens kungliga krönikör anser att kungahuset har blivit allt mer folkliga och att det nya beskedet kan vara ytterligare ett tecken på att man vill hänga med i tiden.

– Det här betyder att barnen kan vara mycket friare med sina val i livet när de blir vuxna. De kan välja vilka yrken och banor de vill, trots att de kommer ha mycket stor fördel av att ha kvar sina prins- och prinsesstitlar. För de kommer vara kvar. De klipps inte bort, säger Karin Lennmor.

Redaktören från Svensk damtidning om att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre kommer tillhöra kungahuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.