Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanada vägrar betala för Meghans säkerhet

Expressens kungliga krönikör om att prins Harry och hertiginnan Meghan tar nu ett steg tillbaka.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: PHILIPP GUELLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sedan hertigparet Harry och Meghan flydde från kungalivet i Storbritannien till Kanada har den kanadensiska polisen stått för livvakter.

Men nu blir det stopp på det, skriver Daily mail

Hertigparet har, som andra kungligheter, ett rigoröst säkerhetsuppbåd dygnet runt. I Storbritannien var det inga konstigheter att den brittiska polisen stod för notan för skyddet – men i Kanada blir situationen knöligare. 

Sedan paret i början av året meddelade att de flyr från sina kungliga titlar till ett lugnare och mer privat liv i Kanada, har situationen ändrats. 

Kanadas premiärminister Justin Trudeau försäkrade drottningen att paret skulle stå under landets beskydd när de befinner sig där och hittills har den lokala polisen bidragit med livvakter kring paret.

Meghan och Harry tappar det kanadensiska säkerhetsstödet.Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

Kanadensiska myndigheter: Unika förutsättningar

Men när det nu står klart att paret, i slutet av mars, bosätter sig i Kanada på heltid, har man ändrat sig. Kanada vill inte längre stå för den saftiga säkerhetsnotan då paret inte längre kommer att räknas som kungligheter. 

Kanadensiska säkerhetsmyndigheten skriver om orsaken till den speciella situationen i ett pressmeddelande: 

”Att hertigen och hertiginnan av Sussex skulle flytta på Kanada till deltid gav vår regering unika förutsättningar som aldrig tidigare förekommit. Eftersom hertigen och hertiginnan erkänns som internationellt skyddade personer har Kanada ett ansvar att erbjuda säkerhetsstöd när det behövs”, skriver myndigheten och fortsätter: 

”Stödet kommer att upphöra under de kommande veckorna, i linje med deras ändring av kunglig status.”

Buckingham Palace har inte velat kommentera saken och Scotland Yard har sagt att de inte kommenterar eller diskuterar säkerhetsfrågor offentligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.