Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprad gav miljoner till Silviahemmets projekt

Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Före sin död donerade Ikea-grundaren Ingvar Kamprad åtta miljoner kronor till bygget av Silviahemmets modulhus anpassade för äldre på Drottningholm.

Drottning Silvia har nu nåtts av beskedet från mark- och miljödomstolen om att husen måste rivas.

– Det är jättetråkigt och jag känner med drottningen i detta. Jag vet hur viktigt projektet är för henne, säger Wilhelmina Hoffman, verksamhetschef på Silviahemmet.

Drottning Silvias hjärteprojekt – SilviaBo – har drabbats av stora bekymmer.

I maj invigdes pilotprojektet på Drottningholm med sex bostäder anpassade för hushåll där minst en av personerna har någon form av demenssjukdom. Ofta tvingas par där en drabbas av demens att flytta isär, men tanken med denna typ av boende var att undvika det under så lång tid som möjligt.

Projektet möjliggjordes genom en privat donation från Ikea-grundaren Ingvar Kamprad. Kamprad donerade enligt Silviahemmets Wilhelmina Hoffman åtta miljoner kronor. Förhoppningen var sedan att projektet skulle spridas vidare och att kommuner runtom i Sverige skulle bygga hus på liknande sätt.

– Det var på Silviahemmets initiativ som projektet kom till. Det har varit drottningens dröm att möjliggöra ett sådant här boende för de många äldre. Vem som helst tycker förstås att det är en god idé, och det tyckte även Ingvar Kamprad, säger Wilhelmina Hoffman, verksamhetschef på Silviahemmet.

Ingvar Kamprad gick bort i slutet av januari. Han blev 91 år gammal.

Wilhelmina Hoffman: "Känner med drottningen"

Men på tisdagen nåddes Wilhelmina Hoffman och Silviahemmet av beskedet att bygglovet för husen dras tillbaka, vilket Aftonbladet först rapporterade om. Orsaken var att grannar klagat på beslutet som menar att de moderna byggnaderna är "helt främmande i den unika miljön".

– Det här är oerhört tråkigt. Jag är jätteglad och stolt över det här fantastiska projektet. Det som nu har hänt talar mycket för de attityder som finns i samhället, som enligt min mening inte motsvarar mina förväntningar på ett ålders- och demensvänligt samhälle. Det finns inget vinstintresse i detta utan vi drivs av ett ideal att förbättra för äldre, säger Wilhelmina Hoffman.

Har du talat med drottningen om beslutet?

– Drottningen har ju många olika engagemang och just nu befinner hon sig utanför Sverige för sitt barnrättsliga engagemang. Men det här är jättetråkigt och jag känner med drottningen i detta. Jag vet hur viktigt projektet är för henne.

Silviahemmet: "Jättetråkigt"

De praktiska konsekvenserna av mark- och miljödomstolens beslut är att projektet sedan en tid tillbaka är pausat. Det gjordes redan när överklagandeprocessen började. Silviahemmet ska också inleda en dialog med kommunen för att sedan överklaga domen.

– Innan vi ens började bygga bjöd vi in alla grannar för att berätta om projektet. Det fanns några synpunkter som vi helt anpssade oss efter. Grannarna har haft möjlighet att följa projektet genom hela resan. Vi har haft bygglov och byggt efter det. Det är jättetråkigt det som nu har hänt.