Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jublet efter beskedet: ”Pommac eller minichampagne för att fira”

Lisa Bjurwald på Republikanska föreningen gläds över dagens besked – även om hon helst vill att hela kungahuset avskaffas.
Foto: Erik Nordblad / Foto: Erik Nordblad, www.eriknordblad.se
Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och barnen Leonore, Nicolas, Adrienne.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn ska inte längre tillhöra kungahuset. De får inte några officiella plikter och de utesluts därmed från apanaget. 

Den republikanska föreningen jublar över beslutet. 

– Man får absolut ta någon liten Pommac eller minichampagne för att fira. Vi ser ändå att det här är en stor republikansk seger, säger Lisa Bjurwald, styrelseledamot i Republikanska föreningen.

Kung Carl Gustaf beslutade i dag att prinsessan Madeleines barn Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, samt prins Carl Philips barn Alexander, 3, och Gabriel, 2, inte längre kommer tillhöra kungahuset. 

De behåller sina titlar som prins/prinsessa och hertig/hertiginna men ska numera betraktas ”mer som privatpersoner”. Barnen ska inte få några officiella plikter och utesluts också från apanaget. 

På Republikanska föreningen jublar man över dagens besked. 

– För oss är det absolut en stor seger. Vi är inte emot kungafamiljens medlemmar som personer, men målet för mig och republikanska föreningen är att alla svenskar ska ha samma rättigheter. Vi vill ha en fullvärdig demokrati där ingen är född till största materiella förmåner, diplomatisk immunitet, kungliga slott eller liknande, säger Lisa Bjurwald, journalist och styrelseledamot i Republikanska föreningen. 

”Stor republikansk seger” 

Lisa Bjurwald säger också att Republikanska föreningen förväntar sig att det sammanlagda apanaget kommer att minska nu när kungahuset har fem färre medlemmar. Helt nöjd är hon inte förrän hela kungahuset har avskaffats. 

– Man ska väl inte riktigt dricka champagne än. Champagne kan man spara tills hela kungahuset har blivit vanliga medborgare. Men absolut får man ta någon liten Pommac eller minichampagne för att fira. Vi ser ändå att det här är en stor republikansk seger. 

Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har själva kommenterat beslutet på sina respektive Instagramkonton. 

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skriver prins Carl Philip och prinsessan Sofia. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.