Johan T Lindwall: Det är kungen som satt stopp

Publicerad
Uppdaterad
Victoria bryter alltså sin pakt med bästa väninnorna.
Ingen av dem får vara tärna på bröllopet på lördag.
Varför? Fråga kungen.
Jag är övertygad om att det är han som har satt stopp.
Victoria har under sin uppväxt haft samma trogna tjejgäng omkring sig. Det är samma väninnor som alltid har funnits vid hennes sida och de vet alla hemligheter:
Caroline Kreuger Nilsson, Andrea Engsäll, Leonie Persson, Josephine Génetay och Caroline Dinkelspiel.
Alla växte upp tillsammans och de gick i skolan ihop på Enskilda gymnasiet i Stockholm. Det var även där den numera klassiska pakten slöts:
Vi är tärna på på varandras bröllop.
Victoria har hållit sitt löfte - fram tills nu.
När väninnorna har gift sig så har Victoria funnits i kyrkan som tärna. Senast var när Caroline Kreuger lovade evig trohet till Jesper Nilsson i en liten kyrka i Verbier 2007.
Inför Victorias bröllop var det väl ingen som tvivlade på att väninnorna skulle få spela en central roll framme vid altaret.
När hela tjejgänget som slöt pakten dessutom arrangerade Victorias möhippa så var de flesta övertygade om att allt var bestämt och klart.

Det ingen hade tänkt på var kungen och hur oerhört konservativ han kan vara.
En gammal tradition och regel säger nämligen att ingen brudtärna får vara gift. Mossigt? Ja, absolut.
Men i kungens värld existerar inget uttryck som "mossigt" eller "gammeldags".
Kungen är en man av traditioner och principer. Han vill att saker ska vara som de alltid har varit och traditioner är till för att följas.
Jag tror inte att kungen uttryckligen har sagt till Victoria att hon inte får ha sina gifta väninnor som brudtärnor.
Då hade hon blivit ilsk - precis som den gången 2002 när kungen vägrade att acceptera Daniel Westling. Den historien vet vi ju hur den slutar på lördag i Storkyrkan.
Nej, jag är övertygad om att kungen på ett fint sätt har låtit Victoria förstå att det inte går för sig att det är gifta brudtärnor vid ett kungligt bröllop - dessutom en tronarvinges bröllop, då är traditioner och kungliga regler ännu viktigare att följa.

Prinsessan Madeleine var också given som brudtärna. Hon är ju ogift. Absolut, men hur hade det sett ut om Victoria hade svikit alla sina väninnor och bara låtit lillasyster vara med vid altaret?
Victoria ville inte såra bästa väninnorna genom att bara låta Madeleine vara med som tärna. I stället tog hon beslutet att skippa alla tärnor.
Jag och många andra hade sett fram emot att se hela kompisgänget samlade för det sista gemensamma uppdraget. Nu blir det inte så.
Trist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.