Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Björklunds knasmin framför kronprinsessan

När Kronprinsessparet var i Italien tidigare i år testade kronprinsessan Victoria att ladda en elbil – vilket gick ”sådär”...
Kronprinsessan fnissar och Björklund märkliga minspel.
Foto: TV4
Björklund presenterar fel person.
Foto: TV4

Jan Björklund, Sveriges ambassadör i Italien och tidigare partiledare för Liberalerna, höll hov när kronprinsessan Victoria skulle inviga Svenska institutets fotoutställning i Rom.

Först råkade han presentera fel figur – sen drog han av en knasig min som fick kronprinsessan att fnissa – vilket går att se i ”Kungahuset 2021”. 

Liberalernas tidigare partiledare åtnjuter numera ett liv som Sveriges ambassadör i Italien. Inom ramen för det ämbetet ingår i bland att vara konferencier när kronprinsessan är på besök i landet. 

Under ett sådant tillfälle, på Piazza di san Silvestro, mitt i Rom, under sensommaren skulle kronprinsessan inviga Svenska institutets fotoutställning om mångfald och jämställdhet. Av en anledning som inte framgår i TV4:s ”Kungahuset 2021” hölls invigningen också utanför en Ikeabutik.

Björklund tog ton.

– Fru Assunta Enrila, chef för Ikea i Italien, började han.

– Herr Emanuel Gianetti, chef för..., fortsatte han med en svepande handgest.

”Herr Emanuel Gianetti, chef för...”, sa Björklund och pekade på prins Daniel.
Foto: TV4

Dessvärre gestikulerade han åt fel håll, mot prins Daniel, till publikens förtjusning. Världsvant räddade han upp situationen med att dra av en knasig min – vilket inte dämpade publikens skratt.

– Ni har gjort mig förvirrad, ojade sig Björklund bakom mikrofonen.

Men Björklund tycktes ändå nöjd hela situationen och menade att det var viktigt för svenskitalienska relationer att kronprinsessan var på besök – och att han sällan blivit så väl mottagen som när hon var med.

– Faktum är att det är ännu större i länder som inte har några kungligheter själva. Det är fantastiskt vilket bemötande vi får när kronprinsessan är med här.

Sedan skulle sällskapet på galamiddag och Björklund konstaterade att italiensk mat stod på menyn.

Kronprinsessan Victorias galaklänning glittrade mer än alla stjärnor på Roms kvällshimmel.
Foto: TV4

Prins Oscars söta sång till mamma Victoria

Estelles tröst till Daniel – börjar sjunga pappasång: ”Stackars dig”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.