”Jag kanske inte är så duktig på att sporta”

Drottning Silva var hedersgäst på Karolinska institutet och hon höll även öppningstalet.
Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures
Drottning Silvia intervjuas av Expressens Elias Giertz.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Drottning Silvia.
Foto: Charles Hammarsten/Ibl Bildbyrå

SOLNA. 160 000 personer i Sverige lever med en demenssjukdom – och för lite fysisk aktivitet påverkar risken att drabbas.

Nu berättar drottning Silvia hur hon gjort för att hålla sig pigg och frisk på äldre dagar.

– Jag kanske inte är så duktig på att sporta, jag vill gärna göra mer, säger hon.

Under torsdagen bjöd Äldreforskningens hus in allmänheten till Aula Medica på Karolinska institutet. Flera föreläsningar hölls om äldres hälsa och demenssjukdomar.

En av besökarna – och hedersgästerna – var drottning Silvia. Att befolkningen blir äldre och äldre och vill bo kvar i hemmet under allt längre tid var en av de saker som lyftes upp som en utmaning som samhället står inför.

Ett delikat problem, menar drottning Silvia när hon vid dagens slut träffar Expressen för att ge sin syn på utmaningarna.

”Man vill gärna vara kvar hemma”

– Det har visat sig att de som bor kvar hemma behöver mycket stöd av sina anhöriga och sin familj. Och de anhöriga behöver i sin tur utbildning, säger hon.

Drottning Silvia talar om det som "en ny fas".

– Man vill gärna vara kvar hemma, man vill gärna ha ett mer självständigt liv, man vill vara med familjen. Det är personliga önskemål som är väldigt fina förstås, men det har sina konsekvenser och det talade vi om i dag.

Fysisk aktivitet har stor påverkan på risken att en människa drabbas av en demenssjukdom. Grunden till ett aktivt liv läggs redan som barn, menar drottning Silvia, och passar på att hylla prins Daniel som har ett stort engagemang för barns hälsa genom organisationen Generation Pep.

– Det börjar redan som barn och jag tycker att det är ett väldigt fint initiativ som prins Daniel har tagit när det gäller fetma bland barn och ungdomar.


LÄS MER: Drottning Silvia och Sofia bjöd in till slottet


”Jag försöker naturligtvis”

Övervikt och fetma i medelåldern är något som ökar riskar för att drabbas av demens på äldre dagar, enligt forskning som presenterades under dagen.

– De som är feta nu, de är sjuka senare. Så det som är bra för kroppen är bra för hjärtat och för hjärnan, säger drottning Silvia.

Hur har drottningen själv resonerat kring sin egen hälsa och val av livsstil för att hålla sig frisk på äldre dagar?

– Jag försöker naturligtvis. Men jag kanske inte är så duktig på att sporta, jag vill gärna göra mer. Men jag hinner inte riktigt. Jag är medveten om maten, jag röker inte... Det är också en fråga om alkoholbruk som är väldigt skadligt, så man ska tänka på det.

Fakta: Demens

• Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symptom som orsakas av hjärnskador.

• Vanligtvis innebär demens att minnet försämras och att förmågan att planera och genomföra vardagssysslor reduceras.

• 160 000 personer i Sverige lever med demens.

• Kostnaden för samhället beräknas till 63 miljarder kronor.

Källa: Svenskt demenscentrum, WHO

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.