Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag har alltid beundrat mammas mod"

I en exklusiv intervju med Expressen berättar prinsessan Madeleine om arbetet med Childhood. Foto: Pontus Höök / TT NYHETSBYRÅN

"Det betyder verkligen jättemycket för mig att vara här", säger prinsessan Madeleine.


Foto: Pontus Höök / TT NYHETSBYRÅN
Madeleine tillsammans med Jan Eliasson. Foto: Pontus Höök / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Mamma Silvia brukade komma hem från resor och berätta om utsatta barn.

Det fick Madeleine att inse hur privilegierad hon var.

– Hon vågade prata om problemen, berättar prinsessan i en exklusiv intervju med Expressen.

Prinsessan Madeleine är tillbaka i New York för några intensiva dagar. I går lanserade hon och drottning Silvias välgörenhetsorganisation World Childhood Foundationen en app som ska fungera som ett verktyg i kampen mot sexuella övergrepp av barn. Dessutom deltog Madeleine i ett seminarium på FN:s högkvarter arrangerat av just Childhood för att diskutera FN:s nya hållberhetsmål utifrån ett barnperspektiv.

Efteråt berättar Madeleine hur viktigt det känns att vara på plats, om engagemanget – och hur allt började.

– Det betyder verkligen jättemycket för mig att vara här, att jag kan få använda min röst och belysa de här frågorna. Det behövs. Eftersom det är ett visst stigma kring sexuellt utnyttjande så är det oerhört viktigt att vi talar om problemen och framför allt talar om hur stora problemen är. Att det rör sig om 200 miljoner barn som blir utnyttjade är fruktansvärt och inte acceptabelt.

Har inte varit självklart

Prinsessan Madeleine arbetade som projektledare för Childhood under sina år i New York och har fortsatt med uppdrag för organisationen även efter flytten till London. De senaste åren upplever hon att frågorna har fått en mer självklar plats på dagordningen.

– Jag är så glad att få vara här och se att vi här – på FN – talar om problemen. Att vi talar om barns rättigheter, vilket inte alltid har varit en självklarhet. Det var först förra året som FN:s utvecklingsmål 16.2 kom till där man just fokuserar på övergrepp mot barn. Det är ett stort steg i rätt riktning.

 

Madeleine tillsammans med Andrea Bocelli, Jan Eliasson och Forest Whitaker Foto: Axel Öberg

Minns prinsessan något särskilt ögonblick eller händelse när hon bestämde sig för att börja arbeta med dessa frågor?

– Det var nog tack vare en rad händelser, men framför allt när mamma kom hem från sina resor och arbetet hon gjorde med Childhood. Hon berättade alltid om vad hon sett, vad hon varit med om och om barnen hon mötte som befann sig i jättehemska situationer. Jag var rätt liten då, men hon vågade prata även med oss barn om de här problemen. Det fick mig att bli engagerad och känna att ”gud jag har förmånen att ha det så bra”.

– Efter det ville jag hjälpa till och göra gott och jag ville stötta mamma i det arbetet – för det är ganska tung. Det är svåra frågor och hon har så fullt upp i sin roll som drottning. Hon har så mycket att om jag kan vara en liten del och hjälpa henne med Childhood så gör jag gärna det.

Beundrat mammas mod

Även på sin officielle Facebooksida hyllade prinsessan i går sin mamma när hon presenterade den nya appen:

– Jag har alltid beundrat min mammas mod och mål att fortsätta sin kamp mot sexuella övergrepp på barn. Som tvåbarnsmamma är jag nu ännu mer fast besluten att hjälpa till att skapa en värld fri från sexuella övergrepp för alla barn under vår livstid, skrev hon där.

Precis som prinsessan skrev – och talade om här på FN – så är prinsessan nu mamma till två små barn. Hur har den rollen förändrat dig och inställningen till arbetet?

Expressens Anne-Sofie Näslund med prinsessan Madeleine, Foto: Pontus Höök / TT NYHETSBYRÅN

– Det klart man förändras. Jag vet ju själv hur utsatta ens egna barn är och hur oskyldiga de är. Man vill ju skydda dem mot allt ont! Och så tänker man på alla barn som inte har några föräldrar och som inte har den där trygga famnen. Så det klart jag känner att jag vill kämpa ännu hårdare nu för att alla barn ska ha en trygg omgivning.

Känner prinsessan oro för de egna barnen? Det är ju som vi pratat om, på många sätt en farlig värld.

– Ja, det är det och ja, absolut. Självklart också med internet, som är väldigt bra på många sätt, men också obehagligt med tanke på grooming och allt som försiggår mot barn. Men just därför är det extra viktigt att vi pratar om problemen.

Madeleine på Thank you-galan på fredagskvällen. Foto: Pontus Höök/TT

Madeleine säger att om det är någonting hon vill uppnå så är det att fler vågar ta i frågan.

– En uppmaning till alla föräldrar är att prata med sina barn och faktiskt tala om för barnen att ”du har rättigheter, du har rätten att säga nej, det här är min kropp och ingen rör min kropp om jag inte vill det”. Att utbilda föräldrar känns som något viktigt som vi måste fokusera på.

Snabbkurs för föräldrar

Enligt Madeleine är det också det som är tanken med den nya appen.

– Den är som en snabbkurs till föräldrar och andra vuxna i barns närhet som undrar vad man kan göra. Det är både preventivt, hur man kan förhindra att något sker och vad man kan göra om man ser något. Man kanske ser tecken men vet inte riktigt på vad, då kan man gå in på appen och så finns det snabba steg – hur man ska reagera och vem man ska höra av sig till.

Drottning Silivia. Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Apropå barn och prinsessans egna barn – prinsessan Leonore har verkligen charmat Sverige på sistone. Hon verkar ha en bestämd vilja och vara ganska busig…

– Mmmm, säger Madeleine och börjar skratta.

Hur är flerbarnslivet?

– Det är verkligen jättekul. Men det är fullt upp. Därför känns det också roligt att vara här och få en liten paus från barnen och i stället fokusera på världens barn.

Fotnot: Madeleines app heter Stewards of children prevention toolkit och har skapats i samarbete med World childhood foundation, organisationen Darkness to light och Ericsson.