Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter teckningen på Meghan och Elizabeth

Självmordstankar • Rasismanklagelser • Avslöjar könet på andra barnet.
Meghan och Harry under den berömda intervjun med Oprah Winfrey.
Foto: AIEX TODD / AVALON / STELLA PICTURES/AIEX TODD / AVALON AVALON
Meghan tillsammans med drottning Elizabeth
Foto: TIM ROOKE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Satirtidningen Charlie Hebdos senaste omslag har väckt starka känslor. 

Teckningen föreställer hur drottning Elizabeth kväver Meghan med sitt knä, vilket många menar är anspelning till mordet på George Floyd. 

Kritiker menar att bilden är kränkande och rasistisk. 

Hertiginnan Meghan och prins Harrys stora intervju med Oprah Winfrey har skakat om det brittiska kungahuset – och världen. Paret riktade starka anklagelser mot hovet och berättade att kungafamiljen oroat sig över Archies hudfärg eftersom Meghans mamma, Doria Ragland, är mörkhyad.

Förra veckan valde franska satirtidningen Charlie Hebdo att reagera på intervjun. Omslaget till senaste numret av tidningen förställer hur drottning Elizabeth kväver Meghan genom att stå på hertiginnans hals. Rubriken lyder ”DÄRFÖR LÄMNADE MEGHAN BUCKINGHAM” och en pratbubbla från Meghan med texten ”För att jag inte kunde andas längre.”. 

Flera anser att teckningen är en karikatyr över mordet på den svarta amerikanen George Floyd, som mördades av en polis i Minneapolis förra året. I den uppmärksammade videon, som spreds över hela världen, kunde man höra hur George Floyd sa ”Jag kan inte andas” flera gånger samtidigt som en polis på hans hals. 

Omslaget på senaste numret av franska Charlie Hebdo.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Får beröm och kritik

Efter att tidningen lämnade tryckeriet har både kritik och beröm riktats mot Charlie Hebdo. Flera menar att jämförelsen mellan Meghan och George Floyd är osmaklig. Samtidigt som andra uppmuntrar tidningen för deras provokation och hur de lyfter frågan kring rasism. 

I ett inlägg på Instagram skriver Halima Begum, vd för tankesmedjan Runnymede Trust, att teckningen är ”fel ur alla aspekter”. 

”Drottningen som George Floyds mördare som krossar Meghans nacke? Meghan säger att hon inte kan andas? Detta provocerar inte, får ingen att skratta eller skapar diskussioner om rasism. Det förminskar frågorna & kränker”. 

En annan användare skriver: 

”Detta visar hur vi förminskar svart liv. Svart död och trauma används för skratt. Det är inte tankeväckande. Det främjar snarare rasism.”

Andra menar att omslaget uppmärksammar kungahusets koloniala historia och Meghans erfarenheter av rasism. 

”Den brittiska kungafamiljen representerar också århundraden av kolonialt styre och förtryck över länder befolkade av rasifierade personer. MM-intervjun etc. är bara en liten del av den. Du är förolämpad av trädet samtidigt som du ignorerar skogen”, skriver en person på Twitter.

En kvinna håller upp en bild på George Floyd utanför rättgången mot poliserna som åtalas efter hans död.
Foto: JIM MONE / AP TT NYHETSBYRÅN

Dementerar rasismanklagelserna 

Varken Buckingham Palace eller prinsparet har offentligt velat kommentera Charlie Hebdo-omslaget. Men efter den uppmärksammade intervjun med Oprah Winfrey har både prins William och hovet dementerat rasistanklagelserna. 

Under ett skolbesök med frun Kate i östra London fångade Sky news William.

– Är ni en rasistisk familj? frågade reportern.

– Vi är ingen rasistisk familj, svarade William.

Donald Trumps nya känga mot Meghan

Ex-presidenten uttalar sig efter omtalade intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.