Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag förs kungens svåger till sista vilan

Drottning Silvia torkade tårarna efter begravningen av Niclas Silfverschiöld.Foto: MIKAEL BERGLUND
Foto: Mikael Berglund
En ambulans kallades till kyrkan efter att en av begravningens gäster drabbats av ett sjukdomsfall.Foto: Elias Giertz
Foto: Mikael Berglund
Niclas Silfverschiöld i mitten, tillsammans med de andra hagasessorna och deras makar.
1 / 10

ALINGSÅS. Drottning Silvia torkade sina tårar efter begravningen av Niclas Silfverschiöld.

Och änkan, prinsessan Désirée, tog ett svårt sista farväl av den make hon varit gift med i över 50 år.

Den känslosamma gudstjänsten fick en dramatisk avslutning när en av gästerna fördes till sjukhus med ambulans.

Under inledningen av begravningsgudstjänsten för Niclas Silfverschiöld drabbades en av gästerna av ett sjukdomsfall. Personen fördes ut ur kyrkan och kungafamiljens Säpo-vakter tillkallade ambulans.

Det visade sig vara en allergisk reaktion. Ambulans anlände till kyrkan efter en tids väntan och förde patienten till sjukhus. Expressen har varit i kontakt med närliggande vårdinrättningar som inte säger sig ha någon information om fallet.

Strax innan klockan 14.00 anlände kungafamiljen till Erska kyrka i Alingsås kommun. Kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet kommer direkt från festligheter i Oslo när norska kungaparet firade sina 80-årsdagar.

De åkte därför en chartrad buss från Oslo till Alingsås, en resa på ungefär tre timmar.

Först kom kung Carl Gustaf ihop med drottning Silvia, följt av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. De sistnämnda gick i armkrok med prinsessan Märtha Louise av Norge som följt med de svenska kungligheterna i bussen från Oslo.

Foto: ADAM IHSE/TT

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia kom strax därefter.

Kungens övriga tre systrar Margaretha, Christina och Birgitta deltog förstås också. Prinsessan Christina genomgick nyligen en stamcellstransplantation och har inte synts offentligt på väldigt länge.

Men när hennes syster Désirée skulle föra sin make till sista vilan fanns Christina vid hennes sida. Med sig hade hon maken Tord Magnuson.

Sist av alla kom, som brukligt, de närmast sörjande. I detta fall prinsessan Désirée och hennes familj, bland annat sonen Carl Silfverschiöld.

Foto: ADAM IHSE/TT

Loa Falkman sjöng

Inne i kyrkan sjöng de närvarande gästerna psalmerna ”Fädernas kyrka i Sveriges land” och ”Härlig är jorden”. Hovsångaren Loa Falkman framförde också bland annat ”Så skimrande var aldrig havet”

Vid kistan låg vita blomsterkransar från den svenska och den norska kungafamiljen. Prinsessan Christina och Tord Magnuson hade också en krans med en hälsning från Christina och ”Tosse”, som det stod på bandet. ”Tosse” är Tord Magnusons smeknamn i familjen.

Medier närvarade, av respekt för familjens önskan, inte i kyrkan under gudstjänsten. En av de närvarande inne i kyrkan vittnar dock om en mycket känslosam begravning:

– Inte ett öga var torrt. Det var en oerhört värdig begravning. Niclas Silfverschiöld fattas oss alla.

Drottning Silvia lämnar kyrkan efter begravningen.Foto: Mikael Berglund

Silvia torkade sina tårar

Det syntes på kungafamiljens medlemmar att gudstjänsten berört dem. Drottning Silvia höll hårt i sin make, kung Carl Gustaf, och torkade tårarna med näsduk när hon lämnade kyrkan och gick mot den väntande bussen utanför.

Efter gudstjänsten bars kistan ut till en väntande bil. Änkan Désirée neg djupt framför kistan, innan luckan till bilen stängdes. Då kämpade prinsessan mot tårarna. Ett mycket tungt farväl av den man hon varit gift med i mer än 50 år.

Efter gudstjänsten i Erska kyrka fortsatte de närmaste till en minnesstund som arrangerades ute på Kobergs slott, arbetsplats tillika bostad för Niclas Silfverschiöld tills hans bortgång den 11 april.

Niclas Silfverschiöld blev 82 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.