Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I dag firas kungen, 71, med "blygsamt" kalas

<p>Kungen fick blommor under firandet.<br></p>Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
<p>Prinsessan Estelle, prins Oscar, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia var med och firade.</p>Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
En grattiskram till morfar.Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Kungen och Estelle vinkar tillsammans.Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
<p>Prinsessan Estelle passade på att vinka till åskådarna.<br></p>Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Grattis kungen – nu är du ett år äldre.

Vid firandet på Stockholms slott vinkande prinsessan Estelle glatt från balkongen tillsammans med mamma kronprinsessan Victoria, mormor drottning Silvia och lillebror prins Oscar.

Självklart passade Estelle även på att dansa lite till marschmusiken - och ge morfar kungen en födelsedagskram.

På söndagen fyller kung Carl Gustaf 71 år. Många ur allmänheten hade samlats i solskenet på borggården vid Stockholms slott. Både barn och vuxna väntade tålmodigt i flera timmar för att få möta kungen.

Prinsessan Estelle höll sig inne i slottet där hon vinkade till folket nere på borggården och tv-kamerorna från sin plats på balkongen.

Där fanns också kronprinsessan Victoria, drottning Silvia samt lillebror prins Oscar. Även prinsessan Sofia och prins Daniel skymtade i bakgrunden.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill med barn syntes dock inte till.

Kungabarnen höll sig lugna och följde intresserat firandet av morfar. Estelle visade upp en liten dubbelvinkning och även Oscar viftade lite med handen. Efter en stund satte mamma en mössa på Oscar, för det var ganska kyligt i Stockholm denna valborgsmässoafton.

Mindre påkostat än 70-årsdagen

Det blir en märkbart mer sparsmakad födelsedag i år än 70-årsdagen förra året.

Programmet för firandet börjar med att marinens musikkår marscherar in på yttre borggården och genomför ett "musikprogram" vid 12.15 på söndagen. Det följs av arméns musikkårs inmarsch och att födelsedagsbarnet själv går ut på borggården och tar emot högvakten, för att sen gå till högvaktsflygeln för överkommendantens mottagning.

Därefter följer mer musik och salut från Skeppsholmen.

Kungen hade sällskap av prins Carl Philip under ceremonin ute på borggården. Efter "Kungssången" och hurrarop var det dags för folkets hyllningar.

Barnen som väntat länge lämnade då över blommor och presenter till konungen. Barnen var uppklädda och hälsade artigt på kungen och passade på att säga grattis, men några av de yngsta blev visst nervösa och såg ut att vilja vara med längre.

Till slut hade kungen så mycket blommor och teckningar i famnen att en adjutant fick rycka in och avlasta.

– Kungen tar sig tid att titta på teckningarna och prata med barnen, säger Daniel Nyhlén, hovexpert som gästar Expressens tv-studio under livesändningen om statschefens 71-årsdag.

Vid 14-tiden gjorde kungen honnör till högvakten och försvann in på slottet i sällskap med prins Carl Philip. Där väntade ett i sammanhanget relativt lugnt födelsedagfirande.

Kungen passade också på att vinka från balkongen ihop med närmste familjen innan det officiella var över. Då passade även Estelle på att dansa lite till marschmusiken innan morfar kungen fick en födelsedagskram av barnbarnet.

– Det har varit jättefin stämning och folk har varit uppsluppna och sjungit ja må han leva för kungen, säger Expressen reporter Anton Gymark som bevakat 71-årsfirandet på plats vid Stockholms slott.

LÄS MER: Svenskarnas förtroende för kungen minskar

 

 

 

 

LÄS MER: Kungens fem sätt för att hålla sig ung och kry

Förra året hedrades kungen bland annat av scouter.Foto: Olle Sporrong

 

Spelade luftgitarr

Vid 70-årsfirandet förra året anordnades en stor fest, och firande i en hel vecka. Kungligheter från hela Europa bjöds in tillsammans med andra celebra gäster.

Firandet kulminerade med en stor fest på Stockholms slott, där kungen bland annat klev upp på scen under ett musikframträdande och spelade luftgitarr till Daft Punks "Get lucky". Festen varade långt in på den efterföljande morgonen och avslutades med födelsedagssången "Happy birthday".

 

LÄS MER: Se filmen inifrån kungens stora fest

 

OS-medaljören slogs till marken

Festen förra året gick så vilt till att OS-medaljören Egon Zimmermann skadades.

Det var när dj:n spelade "I’m so excited", och gästerna började dansa en vild dans med hoppsasteg, som Zimmermann fick en armbåge i ansiktet och föll rakt ner i Slottets stengolv, för att sen föras till sjukhus med ambulans.

Estelle dansade

Men inte bara kungen har firat födelsedagarna. Förra året dansade prinsessan Estelle loss ordentligt i samband med firandet på borggården.

Samtidigt gjorde hennes lillebror, prins Oscar, sitt första offentliga framträdande sen födseln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.