Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hustrun Camilla avslöjar nya okända sidor hos prins Charles

FÖDELSEDAGSBARN. Prins Charles fyller 70 år. Inför jubileet medverkade hans hustru Camilla, 71, i en dokumentär där hon berättade om maken.
Foto: I-IMAGES, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
FÖRSTA ÄKTENSKAPET. Prins Charles tillsammans med sin första hustru, prinsessan Diana. Deras bröllop kallades för ”århundradets bröllop”.
Foto: AP / AP PA
GODKÄNT ÄKTENSKAP. Charles och Diana tillsammans med drottning Elizabeth. På bilden har drottningen just givit sitt officiella samtycke till deras giftermål.
Foto: © UPPA.CO.UK / STELLA PICTURES © UPPA.CO.UK
LEKFULL. Camilla har i en dokumentär berättat att Charles är mycket stolt över sina barbarn och ofta leker med dem.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
NYGIFTA. Charles och Camilla gifte sig 2005.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP AP POOL

Prins Charles är en av världens äldsta tronföljare – i dag fyller han 70.

Nu avslöjar hustrun Camilla, 71, hertiginna av Cornwall, nya okända sidor hos maken. 

Som att han älskar att leka med barnbarnen – och läsa ur böckerna om Harry Potters äventyr. 

– Han går ner på knä, tumlar runt med dem på golvet i timmar. Han ger ifrån sig lustiga ljud och skrattar. Mina barnbarn avgudar honom, berättar hon i en ny BBC-dokumentär. 

Den evigt unge prins Charles av Wales är samtidigt en av världens äldsta tronföljare. Det är han som framöver ska ta över makten efter sin mor, drottning Elizabeth, 92, i det brittiska kungahuset.

I dag fyller han jämnt – och det väntas bli ett stjärnspäckat firande. Däremot reser ingen från den svenska kungafamiljen till Storbritannien för att hurra och mingla, då firandet krockar med Italiens president Sergio Mattarellas planerade Sverigevisit. 

Inför 70-årsjubiléet har BBC-filmaren John Bridcut fått möjlighet att följa prins Charles och hans hustru, filma och göra intervjuer. 

Resultatet: Tv-dokumenären ”Prins, son och tronarvinge – Charles 70".

Gullar med barnbarnen

I dokumentären berättar hustrun Camilla om makens innersta tankar på vägen mot den brittiska kungakronan. Fram träder en varm, mänsklig person med mycket humor som väljer att bjuda på sig själv. Bland annat får tittarna vara med när prins Charles gullar och nojsar med barnbarnet prins Louis, snart sju månader, hertiginnan Kates och prins Williams senaste tillskott i barnaskaran. 

LEKFULL. Camilla har i en dokumentär berättat att Charles är mycket stolt över sina barbarn och ofta leker med dem.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Hustrun Camilla berättar, enligt Daily Mail, hur stolt maken är över sina barnbarn, hur mycket de betyder för honom och hur mycket han leker med dem:

– Han läser ur Harry Potter och har lärt sig att göra alla de olika ljuden och lätena. Jag tror verkligen att barnen uppskattar det.

I dokumentären framgår det också att BBC-filmaren fick följa med prins Harry och hustrun Camilla ut på hundpromenader med Jack Russell-terriern Beth i områdena runt prinsparets exklusiva gods Birkhall i Skottland. 

Han läser ur Harry Potter och har lärt sig att göra alla de olika ljuden och lätena

Utbildad vid ansedda Gordonstoun

Prins Charles Philip Arthur George, prins av Wales, föddes klockan 22.14 den 14 november 1948 på Buckingham Palace i London. Han är äldste son till drottning Elizabeth II och prins Philip, hertig av Edinburgh. 

Han fick sin utbildning vid ansedda Gordonstoun School i Skottland och Trinity College i Cambridge. Han studerade också en termin i Australien vid universitetet i Wales i Aberystwyth.

NYGIFTA. Charles och Camilla gifte sig 2005.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP AP POOL

I tv-dokumentären berättar prins Charles om sina stora intressen – jakt, hästar och ridning. Prins Harry, den yngste av hans söner, ger också sin bild av pappan. Sonen berättar att fadern alltid går upp tidigt om morgnarna för att komma i gång med arbetet. Allt som oftast hittas han till slut sovande vid skrivbordet, bland anteckningsböcker, pennor och papper, med en pappersanteckning fastklistrad i pannan. 

Det är inte ens tal om använda en iPad

BBC-filmaren John Bridcut beskriver att prins Charles inte har velat anpassa sig till den nya tidens teknologi: 

– Det är inte ens tal om använda en iPad, utan det handlar om anteckningsböcker och handskrivna brev, säger han i magasinet Vanity Fair.  

GODKÄNT ÄKTENSKAP. Charles och Diana tillsammans med drottning Elizabeth. På bilden har drottningen just givit sitt officiella samtycke till deras giftermål.
Foto: © UPPA.CO.UK / STELLA PICTURES © UPPA.CO.UK

Prins Charles träffade sin blivande hustru Diana Spencer när hon bara var 16 år. I författaren Andrew Mortons bok ”Diana: Den sanna historien – berättad med hennes egna ord”, avslöjade hon senare att hennes blivande make var påflugen i sin uppvaktning av henne: 

– Han hoppade bokstavligen på mig, och jag tyckte det var väldigt konstigt och jag var inte säker på hur jag skulle hantera det.

En hemlig kärleksaffär 

Frieriet dröjde däremot tills det att Diana hade hunnit fylla 18. Då hade hon flyttat till ett litet krypin i South Kensington i London med tre väninnor. Samtidigt kröp det ganska snart fram: Prins Charles hade, vid sidan av romansen med Diana, en affär med Camilla Parker Bowles. 

FÖRSTA ÄKTENSKAPET. Prins Charles tillsammans med sin första hustru, prinsessan Diana. Deras bröllop kallades för ”århundradets bröllop”.
Foto: AP / AP PA

Ändå blev ”Århundradets bröllop”, eller ”Sagobröllopet” som vigseln mellan prins Charles och Diana också har kallats, verklighet den 29 juli 1981. Statschefer och kungligheter – som kung Carl Gustaf och drottning Silvia – var inbjudna till bröllopet. Liksom andra prominenta gäster. 

Prins Charles såg också till att den hemliga älskarinnan Camilla Parker-Bowles fick en personlig inbjudan. 

I en tv-intervju 1995, sa Diana så här om äktenskapet med prins Charles:

– Vi var tre personer i äktenskapet, så det var lite mycket folk. 

”Ett lamm som fördes fram till slaktbänken”

Prinsparet fick två barn, prins William 1982 och prins Harry 1984 – men den äktenskapliga lyckan kraschlandade. 

Paret separerade 1992, men den formella skilsmässan blev klar först 1996. En tid efter att de hade separerat, sa prinsessan Diana att hon under bröllopsnatten känt sig som ”ett lamm som fördes fram till slaktbänken”.

Diana berättade också i senare intervjuer om ett sexliv utan passion – något som gick så långt att hon förde samtal med drottningen, makens mor, om situationen: 

– Jag gick till henne och grät. Och jag sa 'Vad ska jag göra?'. Då svarade drottningen: 'Jag vet inte – Charles är hopplös', rapporterade The Daily Beast. 

Diana dog i en bilolycka 1997. 


LÄS MER: Prinsessan Dianas väg mot döden – de 12 sista timmarna i Paris 


Åtta år efter dödskraschen i Paris ringde bröllopsklockorna på nytt för prins Charles. Den här gången stod hans gamla flamma Camilla Parker Bowls, som han lärde känna i början av 70-talet, vid hans sida. Men vigseln delade britterna i ett ”för” och ett ”emot” – en direkt följd av prinsessan Dianas omåttliga popularitet hos det brittiska folket. 

BBC-filmaren: ”Alltid arbetat hårt”

Inför onsdagens 70-årsfirande, säger John Bridcut, mannen bakom BBC-dokumentären, i Vanity Fair:

– Prinsen av Wales har alltid arbetat hårt och han går inte ner i tempo. För en man som fyller 70 år är hans energi det som överraskar mest. Han har en enastående fysik och mental energi. Han har även privilegier som de flesta av oss andra inte har, men han kompenserar med sin enorma arbetsinsats.

På onsdagen fyller prins Charles 70 år.
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det tycks således vara en högst vital prins som i dag bjuder upp till stjärnspäckad fest och smokingmiddag på Buckingham Palace.

Men några privata prinsbilder inifrån festligheterna – det kan vi inte räkna med att få se, spår John Bridcut:

– Jag har hört prinsen säga: ”Jag försöker lägga ner det här med selfies.” Han vill möta människor, därför blir han lätt irriterad över att få en telefon uppstucken rakt i ansiktet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.