Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hushållerskan berättar om prinsens skräckvälde

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Den sexbrottsanklagade prinsen betedde sig som en ”jättebebis” enligt hans tidigare hushållerska.
Foto: NEIL HALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Andrew anklagas för tre våldtäkter av Virginia Giuffre, i dag 38.
Foto: Florida Southern District Court

Prins Andrew av Storbritanniens före detta anställda vittnar om hur det var att jobba för den nu sexbrottsanklagade kungligheten.

Hushållerskan Charlotte Briggs berättar att prinsen skällde och skrek på henne för att hon skulle komma och dra för gardiner – i samma rum som han befann sig.

– Den här mannen stred alltså för sitt land i Falklands-kriget, men förmådde inte ens att stänga sina egna gardiner, säger Charlotte Briggs till The Sun.

Charlotte Briggs var prins Andrews hushållerska under slutet av 90-talet. 

Hon har efter 20 års tystnad valt att berätta om prinsen, detta sedan han fråntagits såväl sina militära som kungliga titlar. Enligt Briggs var prins Andrew redan då illa omtyckt, och det var egentligen ingen bland tjänstefolket som ville ha tjänsten att jobba så nära honom. Men hon antog utmaningen.

– Jag tänkte, vad fan, vad är det värsta som kan hända, säger hon till The Sun.

Hon berättar att topplocket gick hos prinsen för minsta lilla sak. En händelse som återberättas är när hon tvingas springa flera trappor upp till prinsens rum där han gormar om en gardin som inte är fördragen. Väl i rummet finner hon prins Andrew sittandes vid gardinen, som blott lämnar en liten glipa.

– Det var så klart löjligt, men avslöjade en hel del om honom, , säger Charlotte Briggs.

Radade upp prinsens älskade nallar

Arbetsbördan var enligt Briggs så pass omfattande att de var två personer som såg till att prinsens säng var bäddad. I det arbetet ingick att rada upp prinsens 72 nallebjörnar i storleksordning på sängkanten. 

– Så fort jag fått jobbet berättade de om nallarna. Jag drillades i hur de skulle radas upp, berättar hon.

– Det hela var mycket märkligt. Han var ändå en vuxen man som tjänstgjort i krig. Men han älskade verkligen sina nallar och var mycket noga med hur de skulle arrangeras.

Prins Andrew anklagas av Virginia Giuffre, 38, för tre våldtäkter som han uppges begått när hon var 17 år gammal. Domaren i fallet har beslutat att rättsprocessen ska fortskrida och att prinsen kan tvingas infinna sig i rätten – omständigheter som gjorde att han fråntogs sina titlar.

Här ignorerar prins Charles frågan om brodern Andrew

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.