Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungahuset skjuter upp representationsmiddag

Hur oroliga är vi och hur förbereder vi oss?
Foto: JONAS EKSTRTÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med kort varsel tvingas hovet senarelägga sin representationsmiddag på kungliga slottet – med anledning av coronaviruset.

– Det är av respekt för inbjudna gäster för att ta hänsyn till läget, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Flera av kungafamiljens resor riskerar nu också att ställas in.

På onsdag skulle en representationsmiddag med 150 gäster ha ägt rum på kungliga slottet i Stockholm. Nu väljer hovet att senarelägga eventet.

– Anledningen är coronaviruset. Det är i dag som beslutet har fattats. Nu jobbar vi på att alla ska få den här informationen personligen, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet, och fortsätter:

– En representationsmiddag är väldigt många olika nationaliteter inbjudna, och det är av respekt för inbjudna gäster.

Sammankomsten skulle ha varit redan om två dagar, och det är med kort varsel som beslutet tas.

– Det är ett väldigt sent beslut, med tanke på att det skulle ha varit på onsdag. Men många undrar vilka olika åtgärder som ska tas, och det här är av hänsyn till de inbjudna gästerna, säger hovets informationschef.

Margareta Thorgren poängterar att representationsmiddagen inte är inställd, utan kommer att genomföras vid senare tillfälle.

– Det är en senareläggning av representationsmiddagen i avvaktan på den fortsatta händelseutvecklingen, säger hon.

Kungafamiljens resor kan stoppas

Hovet följer Folkhälsomyndighetens och utrikesdepartementets bedömningar – och kungafamiljens inplanerade utlandsresor riskerar nu att stoppas.

– Det är en del resor som är planerade, statsbesök och officiella resor, som vi i dagsläget inte har kommunicerat. Vi följer de råd kring resor som UD rekommenderar. Det är en tid av väntan, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

– Vi har ett antal resor som ligger i rätt så snar framtid som vi ännu inte har tagit beslut om. Det här är något som vi följer dagligen. 

Kungafamiljen reser ofta utomlands i sina ämbeten, men har inte befunnit sig i någon av de riskdrabbade zonerna.

– Nu har vi vidtagit de åtgärder på hovet, precis som många andra organisationer, att har man varit på sportlov i de riskdrabbade länderna så ska man tänka extra. Kungafamiljen har inte varit det, och arbetsdagarna är som vanligt, säger Thorgren.

Professorns oro • Här är bästa och värsta scenarierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.