På lördag gifter sig Daniel och Bictoria - och en rad diktaturer finns med på bröllopets gästlista. "Det är oacceptabelt", säger tv-journalisten Lars Aduktsson. Foto: EXPRESSEN/MONTAGE
På lördag gifter sig Daniel och Bictoria - och en rad diktaturer finns med på bröllopets gästlista. "Det är oacceptabelt", säger tv-journalisten Lars Aduktsson. Foto: EXPRESSEN/MONTAGE

Hovet kritiseras för gästlistan - diktaturer bjudna på bröllopet

Publicerad
Uppdaterad
Vänner, kändisar - samt en lång rad representanter för världens värsta diktaturer.
Gästlistan till Victorias vigsel i Storkyrkan:
- Det är djupt osmakligt att man låter exempelvis en representant för Eritrea, som håller Dawit Isaak fängslad, delta i Storkyrkan, säger Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde, som för medhåll av tv-profilen Lars Adaktusson:
- Det är oacceptabelt. Man blir illa berörd.
I dag på torsdagseftermiddagen avslöjades gästerna till Victoria och Daniels vigsel i Storkyrkan på lördag.
Vänner, släktingar, kungligheter, kändisar och medieprofiler syns bland de inbjudna.
Med det finns även företrädare för en rad av världens mest diktatoriska stater.
Bland annat för stalinistiska Nordkorea, för Eritrea, som håller den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång sedan nästan nio år tillbaka.

"Oacceptabelt"

Tv-journalisten Lars Adaktusson, som engagerat sig starkt för Dawit Isaaks sak, tycker att det är upprörande att Eritreas chargé d'affaires är bjuden.
– Det säger sig självt att det är olämpligt och upprörande att en person som företräder en av världens värsta diktaturer, och som håller en svensk medborgare fängslad, ska sitta med när en svensk kunglighet gifter sig. Det är oacceptabelt. Man blir illa berörd.
Han får medhåll av Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde:
– Det är djupt osmakligt att man låter exempelvis en representant för Eritrea, som håller Dawit Isaak fängslad, delta i Storkyrkan, säger han med uppenbar ironi om diktaturerna på gästlistan.

"Otroligt beklagligt"

Bland andra mer kontroversiella regimers diplomater märks de från Zimbabwe, Vitryssland, Saudiarabien, Iran, Egypten, Kuba, Libyen, Syrien och Sudan, vars president Omar al-Bashir är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott i Darfur.
Detta får kritik:
– Mysigt, säger Linde med uppenbar ironi om diktaturerna på gästlistan.
Adaktusson säger sig förstå att det kan vara emot diplomatisk etikett att utesluta någon om man bjuder in hela diplomatkåren, men att "sunt förnuft och humanitet" borde gå före.
- Jag tycker att det är otroligt beklagligt och märkligt att man inte i stället tar tillfället i akt och faktiskt visar vad man tycker om den här regimen, säger Aduktsson.
Hans Linde är även upprörd över de inbjudna från Iran:
– Det är ju bara ett par dagar sedan det var demonstrationer runtom i Sverige på årsdagen av presidentvalet i Iran, och representanter för de flesta riksdagspartier var ute och kritiserade Irans regim för att den fängslar oppositionella och avrättar, och nu får Irans ambassadör mingla runt när vår kronprinsessa gifter sig.

Linde: Undrar hur de tänkt

Linde undrar hur hovet har tänkt när det satte ihop gästlistan med tanke på att alla folkvalda riksdagsledamöter inte är inbjudna, men däremot Eritreas ambassadör.
– Hovet borde verkligen ha lärt sig lite efter kungens uttalande när han var i Brunei, att kungafamiljen som Sveriges statschefsfamilj genom sina förbindelser och kontakter skickar ut signaler både i Sverige och världen.
Sultanen av Brunei kommer för övrigt inte.
– Det var väl tur det. Det verkar vara nog med diktaturföreträdare i Storkyrkan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.