Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovet höll tyst om svågerns sjukdom

Niclas Silfverschiöld tillsammans med makan i samband med att kungen fyllde 60 år.Foto: Christian Örnberg
Niclas Silfverschiöld i mitten vid kronprinsessans bröllop år 2010.Foto: Jan Düsing

Få kände till att kungens svåger, Niclas Silfverschiöld, var sjuk.

Först när han gick bort i tisdags berättade hovet om sjukdomstillståndet.

– Det är en privat angelägenhet i familjen, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kungafamiljen har återigen drabbats av ett sorgligt besked. Kungens svåger, Niclas Silfverschiöld, gick bort i tisdags efter att ha lidit av sjukdom under en längre tid.

Silfverschiöld var gift med kungens syster, prinsessan Désirée. Därmed var han en självskriven gäst vid flera stora officiella tillställningar i familjen – som bröllop och barndop.

Men på senare år har han synts till allt mindre i samband med att kungafamiljen samlats.

Var med vid 70-årsfirandet

Senast han syntes till i offentligheten var i samband med kungens 70-årsfirande i april förra året. När hedersgästerna skulle samlas i samband med att kungen hade födelsedagsbankett på Stockholms slott stod han, sida vid sida med sin Désirée, på rad sju i bilden.

Det få kände till var att han redan då var mycket dålig. Först i tisdags, när han gick bort, valde hovet att berätta om Silfverschiölds sjukdom.

– Det stämmer att friherre Niclas Silfverschiöld har avlidit. Han har stilla gått bort efter en tids sjukdom, berättade hovets informationschef Margareta Thorgren för Expressen.

Thorgren berättar om anledningen till att sjukdomstillståndet inte kommunicerades ut tidigare.

– Det är någonting som hovet har valt att inte kommentera över huvud taget. Det är en privat angelägenhet i familjen och ingenting som hovet berättar.

Dödsbeskedet kom i tisdags

I trakterna runt Kobergs slott, där Niclas Silfverschiöld bodde ihop med prinsessan Désirée, togs dödsbeskedet i tisdags emot med stor sorg. Sidsel Cook, 74, bor mittemot slottet och beskriver Niclas Silfverschiöld som en person med ett mycket stort hjärta.

– Han var den största gentlemannen jag någonsin har träffat. Både han och prinsessan Désirée har haft ett enormt engagemang för bygden här som har betytt väldigt mycket. Han var enastående och väldigt empatisk, säger hon.

Niclas Silfverschiöld blev 82 år gammal

Senast de talades vid var för omkring två veckor sedan. Sidsel Cook märkte ingenting som tydde på att slutet var nära för friherren.

– Men jag tänkte för ett par veckor sedan: "Tänk om han blir så dålig nu att han inte får reda på hur mycket han har betytt för mig och alla andra här". För han betydde verkligen massor, säger Cook.

Expressen har sökt familjen till Niclas Silfverschiöld som via sonen, Carl, hälsar att de inte har ork att tala med någon just nu. Niclas Silfverschiöld blev 82 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.