Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Homosexuella män straffade under kungaparets besök

Under tisdagen straffades två män med spöstraff i Aceh-provinsen i norra Indonesien, för att de haft sex med varandra.Foto: HOTLI SIMANJUNTAK / EPA / TT
Samtidigt, i en annan del av Indonesien, pågick andra dagen av kungaparets statsbesök i landet.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

JAKARTA. Kungen och drottningen befann sig i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Samtidigt, i norra Indonesien, utdelades 166 spöstraff till två homosexuella män i 20-årsåldern – inför publik.

Nu tar kung Carl XVI Gustaf ställning – för allas lika värde.

– Vi vet ju om att det här tyvärr har pågått. Självfallet tar man ju möjligheten när det ges tillfälle att diskutera de här frågorna med de berörda parterna, säger kungen till Expressen.

HBTQ-personers rättigheter har varit högaktuell inför Sveriges statsbesök i Indonesien. Erik Wirkensjö, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, har meddelat att frågan kommer att lyftas under statsbesöket. 

– Sverige arbetar aktivt både bilateralt och genom EU för att främja lika rättigheter och frihet från diskriminering för HBTQ-personer i Indonesien.

Samtidigt som kungaparet var i landet straffades två män med spöstraff för att de haft sex med varandra i Aceh-provinsen i norra Indonesien.

BBC skriver att männen, iklädda likadana vita rockar, fick 83 spöstraff var samtidigt som en stor publik med hundratas människor tittade på. 

Männen som är 20 och 23 år gamla upptäcktes ha sex med varandra av en privatperson.

Samtidigt som de straffades skrek en man ur allmänheten, enligt BBC:

– Låt det här bli en läxa.

Publiken hejade på: "Gör det hårdare"

En annan ur publiken manade till de som utdelade straffen att slå hårdare.

– Gör det hårdare, skrek han enligt BBC.

Homosexualitet är inte olagligt i Indonesien. Däremot har Aceh-provinsen, efter en fredsuppgörelse med regeringen, fått rätt att införa sharialagar. I Aceh-provinsen utdelas spöstraff för bland annat homosexualitet regelbundet.

Kungen tar ställning

Nu tar kungen ställning – för alla människors lika värde.

 

– Vi vet ju om att det här tyvärr har pågått. Självfallet tar man ju möjligheten när det ges tillfälle att diskutera de här frågorna med de berörda parterna, säger kungen till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.