Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M-sonen gifte sig i hemlighet i privata byn

Tom Persson och hustrun Sofia gifte sig i Stefan Perssons by i England.Foto: SUVAD MRKONJIC
Kyrkan där paret vigdes.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressen har besökt Ramsbury.Foto: ALEX LJUNGDAHL

RAMSBURY. I hemlighet gömde sig H&M-familjen på den engelska landsbygden när arvtagaren Tom, 32, skulle gifta sig.

Sofia Strandman har tagit efternamnet Persson – och har som doldis gjort entré i en av Sveriges rikaste familjer.

Expressen har besökt byn som Stefan Persson köpte för över 200 miljoner kronor – där H&M-familjen kan luta sig tillbaka och där kungaparet och Abba kan umgås privat med maktfamiljen Persson.

Under 1990-talet upptäcktes Ramsbury av H&M:s Stefan Persson, 70.

Som bara en miljardär kan göra bestämde han sig för att köpa en gård i byn liksom omkringliggande ägor och skog.

Totalt köpte han upp 3 440 hektar, motsvarande ungefär 4 900 fotbollsplaner. Prislappen: 289 miljoner kronor.

I dag har han tagit över puben The Bell, driver hotell och har öppnat bryggeriverksamhet.

– Jag tycker att Persson har gjort mycket bra för byn, när han tog över The Bell och med hans bryggeri. Det skapar bra arbetstillfällen här. Och det är alltid välbesökt på helgerna vilket är kul, säger Elaine Flippince, 55, som äger postkontoret i byn.

Elaine, 55, är glad över att Stefan Persson bidrar till byn.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Knappt 2 000 invånare bor i den harmoniska och stillsamma byn som ligger knappt två timmar bort från centrala London. Längs gatorna ligger småhus med Range rovers och BMW:s parkerade om vartannat på uppfarterna.

Stefan Persson och hans familj syns emellanåt till av invånarna. Fast mest håller de till uppe på sitt gods, omringat av skyltar som visar att obehöriga inte äger tillträde till markerna.

"En mycket trevlig man"

Byinvånaren Ian Court kommer gående över en åker. Intill sig har han fem jakthundar och i handen håller han åtta nyskjutna rapphönor.

– Det var en bra dag i dag. Det blev ett bra byte, trots att det har börjat blåsa upp en del nu. Men det blir bara mer sport av det då!

Precis som Stefan Persson är Ian road av jakt.

– Jag har träffat Persson. Han är en mycket trevlig man som har gjort mycket bra för Ramsbury. Men han är inte här så ofta…

Jakt är populärt i Ramsbury och Ian Court är en av de som gärna ger sig ut.Foto: ALEX LJUNGDAHL

När han är här är familjen ofta med – men också några av familjen Perssons allra rikaste och mest mäktiga vänner.

Expressen har tidigare rapporterat om besök av såväl kungligheter som medlemmar av Abba.

– Han har haft svenska kungen här på besök ett par gånger, vet jag. Då brukar kungen bo hos Persson och hans följe får bo på The Bell, säger Anthony Luke, 70, boende i Ramsbury.

The Bell är den pub och restaurang som Stefan Persson äger. I dagarna har den utsetts till Årets pub – något som byn gärna skryter med i form av skyltning och reklam på landsvägen som leder in till byn.

Årets pub ligger i Ramsbury och drivs av Stefan Persson: The Bell.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Inne på The Bell står fåtöljer och en öppen brasa och de tjusigt klädda byinvånarna beställer in bricka efter bricka med Perssons eget öl från bryggeriet i Ramsbury.

– Vodkan han gör uppe i destilleriet är dessutom väldigt bra, jag har lite hemma, säger Anthony Luke.

Syns sällan till

Men familjen Persson går knappast in dagligdags på The Bell för en lunch eller middag. De håller sig för sig själva inne på familjens herrgård.

Innanför de majestätiska entrégrindarna i svart stål betar får på stora marker som lyses upp av höstsolen och långt bort över åkern kan man skymta Perssons gård i form av minst fem hus i engelsk lantlig stil, varav ett med ett klocktorn som sträcker sig upp mellan två större gårdsbyggnader. 

Godset som Stefan Persson äger.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Genom enorma fönsterpartier kan man skymta ett stort matsalsbord med plats för minst tolv personer. Ovanför hänger en ljuskrona i smide, även den i gigantisk storlek. 

Innanför murarna och staketen ser man ofta någon ur personalen kratta löv eller på annat vis underhålla godset. 

– Man ser honom inte här så ofta, men hade han bott inne i samhället hade vi förmodligen känt till honom mer. Men såvitt jag vet är han en trevlig man, säger en kvinna boende i Ramsbury. 

Men alla de invånare som Expressen talar med vittnar om ett särskilt tillfälle förra året då familjen Persson plötsligt märktes väsentligt mer på bygden.

Under stort hemlighetsmakeri arrangerade familjen ett bröllop för Stefan Perssons son Tom.

Tom Persson har, till skillnad från sina två syskon Karl-Johan, 42, och Charlotte, 39, som båda gjort karriär i H&M, en utbildning i film och arbetar i dag som filmare.

Det går dock ingen nöd på miljardärssonen. Enligt Forbes är han god för 17 miljarder svenska kronor.

Efter en längre relation med flickvännen Sofia Strandman sa de till slut ja till varandra i maj 2016. Nu har Sofia tagit klivet in i H&M-familjen på riktigt och bär efternamnet Persson.

Stefan Persson med hustrun Denise. Bilden togs i samband med firandet av drottning Silvias 70-årsdag 2013.Foto: SUVAD MRKONJIC

Bröllopet gick verkligen under radarn när familjen gömde sig ute på den engelska landsbygden.

Det enda som skrivits om bröllopet i svensk press är, enligt mediearkivet Retriever, en kortare notis i Svensk Damtidning.

Det kan jämföras med brodern Karl-Johans bröllop med Leonie som 2002 var en societetsfest inför öppen ridå med kungligt besök och ”gräddan” av societeten som festade med paret sent in på natten.

Kyrkan där paret Persson sa ja till varandra 2016.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bröllopet beskrivs som lågmält

I omkring en vecka arbetade svensk personal med att smycka byns kyrka, Holy Cross Church, i murgröna inför Toms och Sofias bröllop.

– Hela kyrkan var grön och bak i kyrkan hade de ställt flera träd i stora krukor så att gästerna som anlände möttes av något som liknade en skog. Det kändes väldigt svenskt, säger en boende i byn.

Varför tror du att de gifte sig just här?

– Jag vet inte. Men de måste gilla England och Ramsbury mycket, eftersom de kommer hit.

Invånarna i Ramsbury berättar dock att man, förutom det stora arbete som personal lade ner på att smycka kyrkan, inte direkt kunde ana att det var en av H&M-arvtagarna som skulle gifta sig.

– Det var väldigt lågmält. De gjorde ingenting speciellt inför eller efter bröllopet. De åkte inte häst och vagn eller traktor efter bröllopet, som annars är vanligt här.

– De åkte direkt tillbaka till herr Perssons gård efter ceremonin. Man märkte att de inte alls ville framstå som om de var speciella. De var noga med att tacka alla som hade arbetat med bröllopet efteråt. Herr Persson tog i hand med alla.

Familjen Persson

Stefan Persson

Son till Erling Persson och storägare i H&M. Vd 1982-1997 och styrelseordförande sedan 1998.

 

Karl-Johan Persson

Son till Stefan Persson och Pamela Collett Persson. Sedan 2009 är han vd för H&M.

 

Leonie Persson

Gift med Karl-Johan Persson. Utbildad i design på Parsons i New York.

 

Charlotte Söderström

Dotter till Stefan Persson och Pamela Collett Persson. Arbetar inom H&M och sitter i styrelsen för flera fastighetsbolag. Ledamot i Familjen Erling Perssons Stiftelse.

 

Martin ”HP” Söderström

Gift med Charlotte Söderström. Affärsman.

 

Tom Persson

Son till Stefan Persson och Pamela Collett Persson. Utbildad filmare.

 

Sofia Persson

H&M-familjens nyaste medlem. Hette ogift Strandman. Gifte sig med Tom Persson i maj 2016. Studerar till jurist.

Det fanns önskemål från invånare om att all blomster som användes till bröllopet skulle få hänga kvar för att allmänheten skulle kunna bevittna hur kyrkan hade sett ut.

– De sa att de kommer och tar ner det när ni önskar, så i tre dagar kunde kyrkan hållas öppen för allmänheten. De influgna arbetarna fick ju stanna i tre extra dagar, så det var väldigt generöst. Det var hur många som helst som kom till kyrkan för att titta. Tjejerna som hade hand om kollekten hade fullt upp, och det kom in massvis med pengar. Dessutom fick kyrkosamfundet behålla all murgröna efteråt, så alla kyrkor i området fick så att de kunde utsmycka kyrkan till jul, berättar en boende som Expressen träffar i kyrkan.

Få vill berätta särskilt mycket om Stefan Persson och hans familj.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Journalister har dåligt rykte

Samtidigt finns en rädsla bland allmänheten att berätta om Stefan Perssons närvaro och planer för bygden.

När Expressen besöker bygden och ställer frågor till invånarna avböjer de flesta vänligt, men bestämt:

– Inte efter att Daily Mail var här.

Den brittiska tabloiden har skrivit flera artiklar om byn och H&M-miljardären Stefan Perssons verksamhet på bygden.

I januari 2015 ville Persson bygga på sina ägor och byggplanerna krävde att en grupp tätväxta poppelträd drogs upp.

Grannen Harry Hyams, 87, gick i taket då hans fasanjakt var hotad. Fasanerna använde nämligen träden på tomten som skydd om vintrarna.

Grannfejden fick stor uppmärksamhet i brittisk press och ansågs av invånarna sprida dålig publicitet och hota relationerna med Stefan Persson.

Vid bryggeriet i Ramsbury råder det också stor skepsis kring mediers närvaro i byn.

En anställd kommer ut och frågar vem Expressens utsände är och ber oss att ringa kommunikationsavdelningen innan vi tar bilder.

Att presentera sig som journalist i Ramsbury är klart känsligt.

Vy över byn Ramsbury.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Oaktat Stefan Persson verkar de flesta som bor i Ramsbury trivas. Förmögna affärsmän med familjer från London besöker ofta byn när de har möjlighet.

Vid lunchtid en onsdag i byn rullar flera lerstänkta jeepar upp för gatan vid The Bell.

Ur bilarna kliver ett 15-tal välklädda herrar och damer i jaktutstyrsel. Höga strumpor, fluga, kavaj och stövlar.

Personalen i baren får fullt upp med att hälla upp öl till alla i sällskapet och bricka efter bricka skickas in.

Sällskapet verkar nöjt med dagens jakt. En herre utbrister:

– Vindstilla och lagom temperatur. Det är exceptionellt här!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.