Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hertiginnan avslöjar sitt föda barn–trick

Första bilderna på Prins William och Kates andra barn
Kate tillsammans med barnen, prins George och prinsessan Charlotte.Foto: SPLASHNEWS/IBL
Kate har använt sig av metoden ”hypnobirthing” när hon har fött sina barn. Bilden är tagen under hertiginnans senaste officiella besök, på ett stålverk i Wales.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Hertiginnan Kates tre graviditeter har varit tuffa – något som fått henne att tänka utanför boxen:

Hon valde därför att använda den omdiskuterade förlossningsmetoden ”hypnobirthing” avslöjar hon i en ny intervju.

Kate har tre barn tillsammans med prins William. Nu berättar hon att hon i början av alla sina graviditeter led av en svår form av illamående, hyperemesis gravidarum. Tillståndet kan bli allvarligt och leda till att man behöver vårdas på sjukhus.

Den tuffa tiden med kräkningar och illamående gjorde att Kate satsade mer på sin egen mentala inställning. Hertiginnan började därför intressera sig för något som kallas ”hypnobirthing”. Det är en metod för att, med hjälp av avslappning och andningsövningar, ta kontrollen över smärtan och rädslan inför och under en förlossning.

– Jag säger inte att William stod där och ropade gulligt nonsens till mig. Det gjorde han verkligen inte. Jag frågade inte ens honom om detta, det var något jag ville göra för mig själv, säger hon i podden ”Happy Mum Happy Baby”, som Daily Mail tagit del av.

– När jag var sjuk förstod jag kraften i meditation och andningsövningar och de sakerna man lär sig i ”hypnobirthing”. Och jag insåg att det är något jag kan ta kontroll över under förlossningen. Det var riktigt kraftfullt, säger hertiginnan Kate.

Prins William och Kate efter yngsta barnet, prins Louis, födelse. Foto: PAUL MARRIOTT / PAUL MARRIOTT/IBL SPLASH NEWS
Prins William med parets två äldsta barn prins George och prinsessan Charlotte.Foto: PAUL MARRIOTT / PAUL MARRIOTT/IBL SPLASH NEWS

Kritiken mot metoden

”Hypnobirthing” har blivit mer och mer populärt, men metoden har också kritiserats. Bland annat för att en del uppmanas att inte använda smärtlindring och får en bild av att förlossningen ska gå smärtfritt och enkelt.

Fotbollsstjärnan Harry Kane och hans fru Kate Goodland har precis som hertiginnan Kate använt sig av ”hypnobirthing”. Kane fick kritik efter att ha hyllat Kate Goodland för att ha fött barn utan smärtlindring. Bland annat från journalisten Julia Harley-Brewer:

”Jag är glad för Kane och hans familjs skull men varför skulle någon vara stolt över att inte inte ha använt smärtlindring när man fött barn? Helt absurt! Det finns en anledning till att kvinnor tar smärtlindring under förlossning: för att det gör förbannat ont.”, skrev hon på Twitter.

TV: Tronföljden och kungafamiljen – här är brittiska kungahuset

Drottning Elizabeth II är den nuvarande monarken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.