Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Foto: Suvad Mrkonjic
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Foto: Suvad Mrkonjic

Hemliga gästlistan till Victoria och Daniels privata fest

Publicerad
Uppdaterad
Här är den hemliga gästlistan till Victorias och Daniels privata fest på Drottningholm två dagar före bröllopet.
Flera av de närmaste vännerna kommer att hålla tal. Caroline Kreuger, Patrick Vrbanc, Gustaf Magnuson, Karl-Johan Persson och Caroline Dinkelspiel är några av dem.
- Det ska bli jättetrevligt att gå dit, säger Andreas Nylin, 36, en av Daniels närmaste vänner sedan barnsben.
Nästa vecka börjar kungligheter och vänner från hela landet och världen att anlända till Stockholm för festligheterna kring Victorias och Daniels bröllop.
Men redan på torsdag, två dagar före bröllopet, hålls en privat fest på Drottningholms slott. Media hålls borta och bara den innersta kretsen är bjuden.
Det är kungaparet som står som avsändare för inbjudan.
- Jag ska inte gå på den festen. Jag tror att den är mest för yngre personer. Själv är jag ju 80, säger Ralf de Toledo Sommerlath, bror till drottning Silvia.
- Men min son ska gå på den festen.

"Vi är väldigt glada"

Sonen Thomas Sommerlath, kungabarnens kusin, berättar för Expressen att 18 personer från familjen kommer till bröllopet:
- Några kommer den 17 och några anländer den 18 juni. Det är en familjeåterförening i samband med bröllopet.
- Vi är väldigt glada över att Victoria är lycklig, säger Thomas Sommerlath och bekräftar att han ska gå på festen på Drottningholm den 17 juni.
- Ja. Jag ska dit. Jag har förstått att den inte är lika officiell som de andra middagarna.
Pierre Baudinet, Carmita Sommerlaths nye make, säger till Expressen:
- Jag och Carmita kommer inte att gå på "ungdomsfesten" på torsdag, men Thibault och Chloé (Carmitas barn från ett tidigare äktenskap) kommer att göra det.

Kronprinsen stressar dit

Även Daniels vän Andreas Nylin, 36, som lärde känna Daniel när de hamnade bredvid varandra i första klass, kommer att vara med på den privata festen och givetvis bröllopet.
- Jag ser mycket fram emot de här dagarnas festligheter, säger Andreas Nylin.
Han behöver bara åka de 22 milen från Borlänge för att vara med. Men 28-årige kronprinsen Guillaume av Luxemburg har ansträngt sig till det yttersta för att hinna vara med på festen på Drottningholms slott den 17 juni. Enligt planeringen stressar han direkt dit från Arlanda när han landar på torsdagskvällen.
- Han har väldigt goda relationer med det svenska kronprinsessparet och han har tackat ja till inbjudan, säger David Lesch, adjutant för storhertig Henri av Luxemburg.
Kronprinsen är den enda medlemmen i familjen som kommer att närvara på festtillställningen - men även hertigen, hans fru och den yngre sonen, prins Félix har tackat ja till att vara med på bröllopet den 19 juni.
Att vara en av de exklusivt bjudna innebär inte nödvändigtvis att man får ta med sin respektive.
- Bara min man har blivit bjuden, säger hustrun till en av parets vänner till Expressen.

50 kilo lax serveras

Festen ska börja med en välkomstdrink i form av champagne. Sedan är det meningen att det ska bli en sittande middag inne på Drottningholms slott.
Den exklusiva middagen tillagas av kungafamiljens fem privata kockar under ledning av Markus Burkart, kungens egen köksmästare sen 22 år.
Han har noggrant planerat menyn så att den inte krockar med Stefano Catenaccis bröllopsmiddag två dagar senare. De drygt 200 gästerna kommer bland annat att serveras 50 kilo lax och till efterrätt ska det kalasas på champagneindränkta marshmallows.
Senare på natten blir det dans - dj ska spela brudparets favoritlåtar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.