Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harrys och Meghans farväl – sista officiella uppdraget

Hertigparet kommer inte längre att inneha titeln ”ers kungliga höghet”.
Meghan och Harry på plats för det årliga firandet av Commonwealth Service.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tillställningen är hertigparets sista officiella åtagande.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Commonwealth Service hålls i Westminister Abbey i London i Storbritannien.Foto: BEN STANSALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har blivit dags för hertigparet Meghan och Harry att knyta ihop säcken.

På måndagen är de på plats i Storbritannien – för sitt sista offentliga åtagande inom det brittiska hovet.

Enligt Daily Mail deltar kungligheterna inte i drottningens traditionella procession.

Hertigparet av Sussex, prins Harry och Meghan, har gjort sitt val. I början av året beslutade kungligheterna att ta ett steg tillbaka från sina officiella uppdrag, för att bege sig till Kanada och starta upp ett mer privat liv.

Men under måndagen är paret på plats i Storbritannien. Det, för att delta vid sitt allra sista kungliga åtagande.

Deltar inte i drottningens procession

Tillsammans med resten av den kungliga familjen deltar Meghan och Harry i det årliga firandet av Commonwealth Service – ett traditionellt samväldesfirande. Evenemanget hålls under eftermiddagen i helgedomen Westminister Abbey i London.

Enligt Daily Mail anlände Meghan och Harry till kyrkan innan drottning Elizabeth II och hovets äldre garde. Till skillnad från förra året deltar de inte i drottningens procession genom kyrkan, utan har i stället blivit hänvisade till sina platser innan monarkens entré. 

Även hertigparet av Cambridge, prins William och Kate, avstår från processionen i år.

Orsaken till beslutet är i nuläget okänd. Varken Kensington Palace eller Buckingham Palace har velat kommentera ändringen.

Den kungliga experten Phil Dampier har däremot gett sin analys av draget:

– Det markerar att de inte längre är arbetande kungligheter, men att de fortfarande är en del av familjen. Drottningen har varit tydlig med att de inte kan delta halvhjärtat i kungliga åtaganden, säger han till Daily Mail.

Flera profiler på plats

Utöver kungligheter finns flera profiler på plats för måndagens firande. Bland andra uppges premiärminister Boris Johnson, hans gravida fästmö Carrie Symonds, Spice Girls-sångerskan Geri Halliwell, Labour-ledaren Jeremy Corbyn och sångerskan Alexandra Burke vara på plats.

Premiärminister Boris Johnson och fästmön Carrie Symonds.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hertigparet av Cambridge, prins William och Kate.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Spice girls-sångerskan Geri Halliwell tillsammans med dottern Bluebell Madonna Halliwell.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Den kungliga författaren, Penny Junor, säger till Daily Mail att tillställningen troligen kommer ge upphov till flera tankar bland gästerna.

– Det kommer att bli fascinerande att se hur allt går. Jag tror att alla kommer att ge prov på sitt bästa uppförande. Men vem vet vad de alla kommer att tänka privat, säger hon till tidningen.

Senare, i slutet av mars, blir Meghan och Harry av med titeln ”ers kungliga höghet”. Därefter kan deras nya liv börja på allvar, varav en stor del kommer att tillbringas i Nordamerika. 

”Det var rena bombnedslaget”

Expressens kungliga expert, Karin Lenmor, om hertigparets beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.