Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harry utmanar drottningen: Vi måste rätta till gamla fel

Paret backar från brittiska kungahuset.
Här deltar Harry och Meghan i ett videosamtal med unga samväldesledare.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Brittisk press tror att drottning Elizabeth kan bli irriterad på Harrys utspel.Foto: REX/IBL

Prins Harry säger att hans eget land måste erkänna gamla orätter ”även om det är obekvämt” – och syftar på den tid när Storbritannien ledde ett imperium.

Hans ord tolkas som indirekt kritik av de kungliga förfäderna, något som kan irritera drottning Elizabeth.

Prins Harry och Meghan Markle deltog förra veckan i ett videosamtal med unga ledare från Samväldet, alltså samorganisationen för länder som tidigare tillhörde Brittiska samväldet – och ännu tidigare ingick i Storbritanniens världsomspännande imperium.

Prinsen förklarade att Samväldet måste ”erkänna det förflutna” och ”rätta till gamla felsteg”. Hans uttalande kan uppfattas som ett angrepp på tidigare kungligheter som styrde det brittiska imperiet, skriver Daily Mail. 

Ingick i imperiet

Nästan alla de 54 medlemsländerna i Samväldet ingick tidigare i imperiet, som upplöstes under 1900-talet när Storbritanniens kolonier frigjorde sig från brittiskt styre. Drottning Elizabeth är Samväldets överhuvud.

”Prins Harry riskerar att reta upp drottningen genom att säga att Samväldet måste erkänna gamla felsteg även om det är obekvämt”, skriver Daily Mail.

Harrys och Meghans deltagande i videosamtalet ses ytterligare ett steg i deras fokusering på att arbeta för mot rasism och för social rättvisa, enligt tidningen. 

Samtal om rasism

Samtalet anordnades av The Queen's Commonwealth Trust (QCT, drottningens samväldeskommission) som under senare tid har en diskussion varje vecka om hur unga människor upplever rasism och ojämlikhet.

Förra veckan bad prinsen offentligt om ursäkt för den ”institutionaliserade rasismen i hemlandet”. Han uttalade sig efter det att Meghan talat om samma ämne inför en avgångsklass i ett gymnasium.

”Mycket mer att göra”

– När man blickar över Samväldet ser man inget sätt att göra framsteg om vi inte erkänner det förflutna, sade Harry och fortsatte:

– Så många människor har gjort ett otroligt arbete med att erkänna det förflutna och försöka rätta gamla fel, men jag tror vi alla inser att det finns mycket mer att göra, sade Harry i videosamtalet.

Han talade från parets hem i Los Angeles.

Sedan en tid tillbaka bor paret i Kalifornien i USA, och ligger lågt under coronakrisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.