Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Harry tröstade sexårig pojke – bröt mot kungahusets regel

Prinsbröderna Harry och William har själva börjat prata mer och mer om känslorna efter mamma Dianas död och båda engagerar sig i frågor kring psykisk ohälsa. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Att ta en selfie med en brittisk kunglighet hör inte till vanligheterna, då det är strikt förbjudet.

Men nyligen gjorde prins Harry ett undantag efter att ha stött ihop med en pojke som förlorat sin mamma.

Något som prinsen kunde relatera till, skriver australiska Daily Telegraph.

Det är inte förbjudet genom lag men det är en oskriven och strikt regel att det brittiska kungahuset inte ställer upp på så kallade selfies med allmänheten.

Men i tisdags valde prins Harry ett bryta reglerna i samband med ett besök i Nya Zeeland med nyblivna hustrun tillika hertiginnan Meghan.

Under besöket stötte prins Harry ihop med sexårige Otia Nante. Pojkens mormor berättade för prinsen att hennes barnbarn nyligen förlorat sin mamma till följd av självmord. 

En stor familjetragedi.

Något som prins Harry mångt o mycket kan relatera till efter att ha förlorat sin egen mamma, prinsessan Diana, i ung ålder.

Diana omkom i en bilolycka i Paris 1997 och prins Harry och brodern William tvingades sörja sin mamma inför världens ögon och tv-kameror.

Visade sitt stöd 

Enligt vittnen på plats ska prinsen ha tröstat den sexårige pojken från Nya Zeeland, enligt australiska Daily Telegraph.

– Livet blir alltid okej. Vet du vad? Jag har klarat mig till 34 års ålder, och livet är underbart. Jag har en vacker fru och ett barn på väg. Ditt liv kommer att ordna sig. Oroa dig inte över det, uppges prinsen ha sagt till pojken.

Samtidigt bröt alltså prinsen mot reglerna – och tog en selfie med pojken. Bilden laddades upp på Instagramkontot harry_meghan_updates, som är ett konto dedikerat till prinsparet som har över 200 000 följare.

https://www.instagram.com/p/BpjYIy8n4q7/?taken-by=harry_meghan_updates

Daily Telegragh skriver att prins Harry även förklarade för pojken hur pass viktigt det är med far- och morföräldrar i den situationen, och att man ska ta vara på de relationerna. 

Sedan riktade han sig till pojkens mormor:

– Du gör ett bra jobb, mormor. En mormor är en viktig del av våra liv, sa prinsen, skriver Daily Telegraph.

”Det har tagit mig 20 år”

Prinsbröderna Harry och William har själva börjat prata mer och mer om känslorna efter mamma Dianas död och båda engagerar sig i frågor kring psykisk ohälsa. Tillsammans driver bröderna kampanjen och välgörenhetsorganisationen Heads Together. Målet är att sudda ut det tabu som finns kring psykisk ohälsa.

Den 6 september 2017 markerade Dianas tjugonde dödsdag.

Tiden läker sår, men inte fullt ut och aldrig helt och hållet, menade prins William i en intervju med GQ i samband med den historiska dödsdagen.

– Jag har inte pratat med någon specialist eller läkare, men jag har vänner som är goda lyssnare. Jag tycker att det är väldigt viktigt att prata om min mamma och hålla hennes minne levande. Jag tycker att det är terapeutiskt att prata om henne, och att prata om hur jag känner, sa prins William till GQ och fortsatte:

– Det har tagit mig nästan 20 år att komma dit. Men det är inte som med andra människors sorg, för alla vet om vad som hände, alla känner till historien, alla känner till henne. Det är annorlunda för de flesta andra som förlorar någon de älskar, det kan gömmas bort, och man kan välja själv om de vill dela med sig av sin berättelse. Jag har inte riktigt det valet. Alla har redan sett allt.