Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harrison: Kungens beslut är historiskt unikt

Kung Carl Gustaf.
Foto: SUVAD MRKONJIC/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dick Harrison.
Foto: IDHA LINDHAG / ORDFRONT

Prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset, har kungen beslutat.

Historieprofessorn Dick Harrison tycker att förändringen ligger i tiden.

– Det rör sig om en rationalisering och befrielse från plikter, där personerna i fråga mycket väl kan plockas in i kungahuset igen om de skulle vilja det, säger han.

I äldre tider behövdes stora kungahus med många prinsar och prinsessor som kunde giftas bort med prinsar och prinsessor från andra länders kungahus för att bygga säkerhetspolitiska nätverk och allianser. 

– Omsättningen på kungligheter var så mycket så mycket större förr. Dels för att folk dog tidigare och dels för att man behövde kungligheter i utrikespolitiken, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

I dag är situationen en annan.

– Man behöver inte ha hur många som helst som tar på sig de förpliktelser som det innebär att ha ett kungahus. Då kan man lika gärna låta de här barnen leva vanliga liv men fortfarande vara medlemmar av kungafamiljen.

Kung Carl Gustafs beslut på måndagen är historiskt unikt, enligt Harrison.

– Jag känner inte till något tidigare exempel på att man har gjort precis så här, säger han.

– Däremot är det inget nytt att man har uteslutit medlemmar av kungahuset, men då har det rört sig om bestraffningar.

Under 1900-talets första hälft förlorade prinsarna Sigvard, Carl Johan, Lennart och Carl Bernadotte sin arvsrätt och sina titlar.

Kungens farbror Sigvard Bernadotte (1907–2002) förlorade sin prinstitel när han gifte sig icke kungligt. Här ses han med sin hustru från 1961, Marianne, född 1924.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

De hade gift sig med icke kungliga kvinnor, i strid med det urgamla påbudet om att man bara fick ingå äktenskap med medlemmar av andra länders kungahus. 

”Kungahuset vill modernisera sig”

I dag har kungahuset frångått denna praxis. Alla tre kungabarnen har gift sig med ofrälse utan att fråntas sin ställning.

Måndagens beslut innebär alltså att prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne inte längre tillhör kungahuset och inte har ställning som kungliga högheter. 

De behåller dock sina titlar som prinsar och prinsessor respektive hertigar och hertiginnor och de kommer fortfarande att ingå i tronföljden enligt successionsordningen. De är också fortsatt medlemmar av kungafamiljen.

– Det här en lindrigare reform som handlar om att kungahuset vill modernisera sig – inte att man vill sätta åt prinsar och prinsessor, säger Dick Harrison.

Kan ha diskuterats länge

Han tycker att de förändringar av kungahuset som nu genomförs är rimliga.

– Den krets som ska representera utåt behöver inte vara speciellt stor. Dessutom har vi apanagesummor som minskar intill obetydlighet om alla möjliga ska dela på dem.

Hade det inte varit bättre om kungen kom på det här innan Madeleines och Carl Philips barn föddes?

– Det är fullt möjligt att man har kommit på det innan och diskuterat det fram och tillbaka. Sådana här frågor dras nästan alltid i långbänk. Vilket jag tycker är bra. Beslut som inte behöver fattas snabbt vinner på att vara ordentligt genomtröskade. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.