Kungaparet på statsbesök i Tyskland. Foto: SVEN LINDWALLKungaparet på statsbesök i Tyskland. Foto: SVEN LINDWALL
Kungaparet på statsbesök i Tyskland. Foto: SVEN LINDWALL
Anna Johansson, infrastrukturminister, kommer att närvara under statsbesöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTAnna Johansson, infrastrukturminister, kommer att närvara under statsbesöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Anna Johansson, infrastrukturminister, kommer att närvara under statsbesöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Hårda kravet på kungaparet inför resan till Indonesien

Publicerad

På tisdag piskas två homosexuella män i 20-årsåldern offentligt i Indonesien, dömda för att ha haft sex med varandra.

Samtidigt befinner sig kungaparet och infrastrukturminister Anna Johansson i landet, skriver QX.

– När de besöker Indonesien skulle de artigt kunna påminna om HBTQ-rättigheter, säger Dédé Oetomo, ledare för den indonesiska HBTQ-rörelsen Gaya Nusantara.

På måndag börjar kungens och drottningens statsbesök i Indonesien. Det är Sveriges första någonsin i landet.

Samtidigt som kungaparet är där, ihop med två statsråd varav ett är infrastrukturminister Anna Johansson, kommer ett straff att utdelas till två homosexuella män.

En av shariadomstolarna i norra Indonesien, i Aceh-provinsen, har utdömt att männen som är 20 respektive 23 år gamla ska utsättas för 85 piskrapp, skriver BBC.

Samkönat sex är inte olagligt i resten av Indonesien och domen är det första i sitt slag. Det har mötts av mycket skarp kritik i Indonesien.

Anna Johansson, infrastrukturminister, kommer att närvara under statsbesöket.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

– Jag ser det här som ett steg tillbaka för Indonesien och ett brott mot mänskliga rättigheter, säger Dédé Oetomo, ledare för den indonesiska HBTQ-rörelsen Gaya Nusantara, till BBC.

"Kungaparet skulle kunna påminna om HBTQ-rättigheter"

Tidningen QX har uppmärksammat att utdelningen av straffet – på tisdag – sker samtidigt som kungaparet är på statsbesök i Indonesien.

– När det svenska kungaparet och utrikesministern besöker Indonesien skulle de kanske artigt kunna påminna sina indonesiska värdar om att HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter och inte ignoreras så som om de inte existerade, säger Dédé Oetomo till QX. 

Efter att artikeln i QX har publicerats har utrikesminister Margot Wallströms medverkan vid statsbesöket ställts in på grund av sjukdom i familjen. I stället kommer hon att ersättas av något annat statsråd, som gör resan ihop med kungaparet och infrastrukturminister Anna Johansson.

Expressen söker hovet och regeringsföreträdare för en kommentar.

Relaterade ämnen

Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.