Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här visar Victoria och Silvia sitt stöd till #metoo

Victoria och Silvia anländer till Södra teatern.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Victoria och Silvia anländer till Södra teatern.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Victoria och Silvia anländer till Södra teatern.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här ger drottning Silvia och kronprinsessan Victoria sitt stöd till de som drabbats av sexuella övergrepp.

När hundratals skådespelerskor vittnade om sin verklighet finns Silvia och Victoria i publiken.

– Det är en oerhört viktig kampanj, säger Victoria till DN

Närvaron är kungafamiljens sätt att stötta metoo-kampanjen och alla de kvinnor som under den senaste månaden delat med sig av sina vittnesmål.

Under stort hemlighetsmakeri har drottning Silvia och Victorias besök på Södra teatern i Stockholm planerats.

På söndagskvällen samlades hundratals skådespelerskor för att på scen läsa upp de berättelser som samlats under parollen #tystnadtagning, där vittnesmål om grova sexuella övergrepp i film- och teatervärlden samlats.

I publiken fanns också kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som lyssnade på berättelserna.

Men även Sveriges kungafamilj valde att markera vikten av att dessa berättelser kommer upp till ytan genom att drottning Silvia och kronprinsessan satt i publiken.

 

LÄS MER: 100-tals kvinnliga skådespelare läser upp vittnesmål från övergrepp

 

Planerats länge

Drottningens och kronprinsessans besök har planerats länge – men har varit hemligt för alla förutom en mycket liten grupp.

Silvia och Victorias närvaro är kungafamiljens sätt att visa stöd till metoo-kampanjen som skakat om Sverige under den senaste månaden.

Expressen erfar att familjen och hovet under lång tid funderat på sätt för kungafamiljen att manifestera, och till slut gick det att lösa drottningen och kronprinsessans närvaro på Södra teatern.

Drottningen har ett långt engagemang mot sexuellt våld och sexuella övergrepp. Särskilt riktat mot barn genom organisationen Childhood Foundation som hon grundade 1999.

”En mycket stark kväll”

Efter manifestationen pratade Expressen med hovets informationschef, Margreta Thorgren.

– Det var viktigt för drottningen och kronprinsessan att närvara. Det var en mycket stark kväll att ta del och lyssna på alla de här historierna. Det känns oerhört viktigt för kungafamiljen att ta del av och stödja manifestationen, säger Margareta Thorgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.