Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här samlar kungaparet skräp på statsbesöket

Kungaparets intresse för miljön är omvittnat – nu har de gjort en insats också i Indien.Foto: AKASH ANSHUMAN/ABACA / AKASH ANSHUMAN/ABACA STELLA PICTURES
Kungaparet hjälper till med att rensa Versova Beach i indiska Mumbai.Foto: AKASH ANSHUMAN/ABACA / AKASH ANSHUMAN/ABACA STELLA PICTURES

Här slår kungaparet ett slag för miljön – i Indien.

I samband med det pågående statsbesöket passade Carl Gustaf och Silvia på att delta i världens största strandrensningsprojekt.

På onsdagseftermiddagen besökte han och drottningen därefter en skola som ger fattiga barn gratis skolgång och läxhjälp.

Sedan i söndags har det svenska kungaparet på statsbesök i Indien – det avslutas på fredag.

Statsbesökets tredje dag inleddes med ett besök i mångmiljonstaden Mumbai. 

Vid ankomsten togs Carl Gustaf och Silvia emot av Nand Kumar, representant för Maharashtra regering och Anna Lekvall, Sveriges generalkonsul i Mumbai.

Sedan var blå städhandskar på för kungaparet, och färden ställdes mot Versova Beach.

Kungen har ju vid flera tillfällen ställt sig bakom olika miljöprojekt. 

På tisdagen passade han på att hylla klimataktivisten Greta Thunberg, som har seglat över Atlanten i stället för att flyga, i en intervju med Aftonbladet:

– Det var tufft gjort av henne att segla. Framför allt tillbaka, och i en sådan liten katamaran. Jag älskar att segla, men inte just i katamaran, säger kungen till tidningen.

Världens största strandrensningsprojekt

FN:s miljöprogram har kallat Versova Beach Clean världens största strand­städningsprojekt. 

Det startades av den Mumbai-baserade advokaten och aktivisten Afroz Shah 2015, och tilldelades Champions of the Earth Award av FN 2016. 

Projektet drivs helt av frivilliga som varje helg samlas för att städa upp stranden.

Workshop som ska inspirera flickor

På eftermiddagen besökte kungaparet Doorstep School, som ger fattiga barn gratis skolgång och läxhjälp. 

Därefter följde en workshop med målet att inspirera unga flickor att utforska teknik. 

På kvällen samtalade kungen bland annat med indiska företagsledare, och den avslutades med en mottagning som svenska generalkonsulatet höll i.

Expressen har sökt hovets informationschef Margareta Thorgren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.