Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Här öppnar Carl Philip slottets portar i solen

Prins carl Philip öppnade slottet under nationaldagen. Foto: / SVEN LINDWALL
– Jag hoppas alla får en fin nationaldag, säger prinsen. Foto: / SVEN LINDWALL

I strålande sol och lagom försommarvärme öppnades kungliga Slottet för allmänheten på nationaldagen.

Prins Carl Philip slog upp portarna och välkomnade de första besökarna - som redan var många.

– Jag hoppas alla får en fin nationaldag, säger prinsen.

Öppet slott är en omtyckt del av kungafamiljens firande av nationaldagen.

Vid 10.00 öppnade prins Carl Philip i mörkblå kostym slottsportarna från södra valvet vid Slottsbacken. Han höll ett litet välkomsttal där han bland annat knöt an till senaste tidens allvarliga händelser i världen.

– Vi ska vara stolta över Sverige som ett fritt och öppet land, och vi ska fortsätta  visa varandra öppenhet och värme. Det är något att tänka på en dag som denna, sade prins Carl Philip och hälsade alla varmt välkomna till Slottet.

Många hade då redan börjat köa för att komma in gratis och delta i aktiviteterna i heldagen på kungliga Slottet.

Det bjöds på musik under firandet. Foto: / SVEN LINDWALL

Prinsessan Sofia syntes inte till vid öppnandet av slottsportarna. Möjligen valde det gravida prinsessan att ta det lite lugnt inför kortegefärd och firande på Skansen senare under eftermiddagen.

Marinens musikkår stod för den musikaliska inramningen av öppningsceremonin. Under dagen närvarar prins Carl Philip även vid den beridna högvaktsavlösningen på yttre borggården.

Heldagprogram på kungliga Slottet

Under Öppet slott är det bland annat fritt inträde till representationsvåningarna, rikssalen, ordenssalarna, livrustkammaren, museet Tre Kronor, Gustav III:s antikmuseum, skattkammaren och Slottskyrkan.

Under dagen hålls även Bernadottebiblioteket med kungliga boksamlingarna öppet med guidade visningar. Det är normalt stängt för besökare.

Allmänheten kommer under Nationaldagen även kunna ta en titt på Slottets trädgård mot Skeppsbron, Logården, samt det nyrestaurerade Norra valvet.

Det var många som kommit för att bevittna festligheterna. Foto: / SVEN LINDWALL

I Slottskyrkan blir det en musikgudstjänst med Slottskyrkans vokalensemble och för de yngre besökarna är det bland annat aktiviteter med Generation PEP.

Carolina Klüft och andra gäster håller i gång barnen på minifotbollsplanen och hinderbanan på inre borggården.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är initiativtagare till Generation PEP som ska driva ett långsiktigt folkhälsoarbete med barn och unga i fokus.

Prins Daniel kommer också att dyka upp vid aktiviteterna på borggården under dagen.

Maria Nordström var en av besökarna på Slottet. Hon berättade att det är en tradition för henne på nationaldagen. Och då bär hon gärna sin asiatiska variant av Sverigedräkten som hon sytt själv.

– Jag fick idén till en egen dräkt när Sverigedemokraterna började växa sig stora. Då ville jag inte ha min gamla dräkt för att slippa förknippas med dem, utan gjorde min egen för att visa att vi är internationella nu, säger Maria Nordström.

En annan besökare är Leandra som åkt ända från Sydney i Australien för att vara med och fira den svenska nationaldagen. Självklart hade hon läst om det på Expressens Instagramkonto "Kungligt"!

– Jag är fascinerad av kungligheter och följer dem på nätet. Nu tyckte jag det var dags att komma hit och se dem på riktigt, säger Leandra som stod bland de första i kön när prins Carl Philip öppnade Slottets portar.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!